Маринович про Великий Піст: чи має людина обмежувати себе в їжі, і що є справжній соблазн
16.02.2018 16:30

Під час Посту людина має думати про святе та тягнутися до святого. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український правозахисник, член-засновник Української Хельсинської групи, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

Коментуючи необхідність дотримуватися Посту, наш співрозмовник зазначає наступне: «Не настільки важливо, що людина обмежується в їжі. Більш важливо обмежуватися в спокусі. Для кого їжа є спокусою — так, він може випробувати себе у цьому. Я знаю, що дуже багато людей мають інші спокуси, не харчові. Якщо людина не буде споживати м'ясо, але буде реагувати на свої інші спокуси, вона грішитиме, це не буде справжній Піст. Якщо говорити про Євангельську перспективу, то там говориться про те, що деяких гріхів людина може позбутися лише постом і молитвою. В цьому випадку мається на увазі також і харчовий піст зі стримуванням від жирної їжі тощо».

На думку експерта, під час Посту людина має думати про святе, тягнутися до святого.

«Людина має вирішити сама. Вона відповідає не перед сусідами, які дивляться, а відповідає перед Богом. Коли я був в Казахстані на засланні, мені доводилося у Великий піст танцювати. Я розумів, що я порушую правила християнського посту, але я звернувся до Бога: так, я в цієї ситуації обираю це, тому що я хочу, щоб мене сприймали як білу ворону. Тобто я намагався чесно перед Богом сказати, що так, я розумію, що це порушення, але що воно виправдано тим, де я є. Не знаю, потім на Страшному суді побачимо, чи я був правий. Але якщо я розумів свій компроміс, то я не маю морального права не розуміти компромісу іншої людини, і тому я не є такий дуже радикальний у аналізі Посту», - додає Мирослав Маринович.