Новак: Якщо запрацює Антикорупційний суд, над усіма українськими політиками нависне «дамоклів меч»
20.02.2018 13:21

Плагіат-ідея щодо списання боргів Україні виглядає як спроба представників президентської сили відтягнути або якимось дивом призупинити створення найбільш жахливого для них органа - Антикорупційного суду. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

На думку нашого співрозмовника, зараз говорити про списання боргу, що Україна має перед МВФ, неактуально: це було актуально в пік російської агресії - у 2014 році.

«Чому неактуально? Тому що Україна вже підписала з МВФ нову програму розширену — з 12 млрд до 17,5 млрд доларів. А це значить, що Україна, підписавши цю нову програму, підписала і зобов'язання, в тому числі і по тих умовах, які зараз МВФ виставляє Україні. Це є зобов'язання самої України, які вона взяла на себе, отримавши збільшену програму від МВФ. Тому зараз ця плагіат-ідея щодо списання грошей Україні виглядає як спроба представників президентської сили відтягнути або якимось дивом призупинити створення найбільш жахливого для них органа, як Антикорупційний суд», - вважає економіст.

За словами Новака, якщо запрацює Антикорупційний суд по законодавству, яке вимагає в тому числі МВФ за резолюцією Венеціанської комісії, над усіма українськими політиками нависне дамоклів меч.

«Тому вони максимально відтягують цей процес, в ідеалі вони хотіли б його зупинити. І тільки в цьому контексті я розглядаю подібну заяву», - коментує експерт пропозицію нардепа Барни запропонувати МВФ списати з України всі борги, що має держава перед Фондом.

«Якщо піднімете архів за 2014 рік після анексії Криму, то я є власне автором ідеї про списання або реструктуризацію державного боргу України як політичного рішення, яке було не прийняте підписантами Будапештського меморандуму, які гарантували Україні суверенітет і незалежність в обмін на те, що Україна добровільно позбулася ядерної зброї. Я цю ідею подав одразу після анексії Криму. Але тоді до цієї ідеї поставились майже з насмішкою, а в підсумку через певний час, майже через 2 роки, Україна отримала реструктуризацію державного боргу. Правда, під кабальними умовами, але це вже проблема української влади, яка не змогла відстояти національні інтереси», - каже Андрій Новак.