Боровик про тарифи на газ: «Подивимось, що переможе: економічний прагматизм чи політична недоцільність підвищення цін»
21.02.2018 12:10

Уряду потрібні дешеві ресурси, які може дати тільки МВФ під різного роду зобов'язання, тому він може піти на підвищення цін. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова правління альянсу «Нова енергія України», експерт з енергетичних питань Валерій Боровик.

Наш співрозмовник нагадує, що сьогодні ціна на газ корелюється згідно формули: якщо підвищення цін йде на зовнішньому ринку на цей вид товару більше 10%, то потім корелюється і ціна на газ для внутрішнього споживання.

За словами аналітика, все залежить від рішення Кабміну і протікання переговорів з МВФ, який ставить вимогу про те, що ціна має включати т.з. паритетну складову закупки імпортного блакитного палива.

«Цей механізм мав був введений ще минулого року, але його введення було відкладено. Чи введуть в цьому році цей механізм, побачимо. Я думаю, що МВФ буде наполягати на тому, щоб він був введений. Адже уряду потрібні дешеві ресурси, які може дати тільки МВФ під різного роду зобов'язання, тому я думаю, уряд буде йти на такій крок по підвищенню цін», - прогнозує Боровик.

«З іншого боку, на Кабміні прем'єр-міністр заявив, мовляв, “ось, я бачу, що в пресі написано про те, що ми плануємо підвищення цін, прокоментуйте, пане міністр енергетики, чи ми плануємо це підвищення?”. Тобто вони відмовляються від підвищення навіть на 8%, які витікають з зміни формули розрахунку. І вони зараз не озвучують, що буде таке підвищення», - звертає увагу експерт.

«Тому подивимось, яким буде розвиток подій — чи переможе економічна необхідність, економічний прагматизм і підхід того, що потрібні дешеві кредити, за те, щоб підвищувати ціни на газ, чи переможе політична недоцільність підвищення цін в зв'язку з наступаючою виборчою кампанією», - резюмував Валерій Боровик.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що уряд підготував ще один, абсолютно новий варіант змін методики визначення ціни газу.