Завершення АТО: військовий експерт Козій розповів, що це насправді означає для Донбасу
23.02.2018 12:45

РФ сьогодні займає деструктивну позицію і по відношенню до тих людей, які знаходяться на окупованих територіях, і по відношенню до світового суспільства. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив військовий експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій.

На думку нашого співрозмовника, заява про закінчення АТО на Донбасі однозначно є кроком для покращення ситуації з точки зору подолання тих деструктивних моментів, які виникли в Донецькій і Луганській областях.

«Я маю на увазі окупацію з боку РФ. Керівництво, яке на сьогоднішній день фактично проводитиме операцію, воно вже має безпосередній вплив на керівників інших відомств установ, структур, і вже фактично буде ставити їм завдання в рамках тих загроз, які виникатимуть, або в рамках вирішення тих чи інших завдань, пов'язаних з відновленням нормального функціонування тих регіонів», - каже аналітик.

За словами Ігоря Козія, це покращує організацію взаємодії між різними структурами і силами, не тільки військовими, а й цивільними в тому числі.

«Ми повинні розуміти, що сам механізм запуску миротворчої місії знаходиться в Нью-Йорку, і поки Радбез ООН остаточно не погодить залучення миротворців, ніхто цього робити не буде. Тобто в першу чергу ми повинні отримати консолідований документ Ради безпеки. Але розуміючи, що в Раді безпеки є постійним представником РФ, то мало вірогідним є те, що це відбудеться дуже швидко, мало вірогідно, що це взагалі відбудеться», - каже експерт.

Якщо це питання все ж такі буде вирішено, зазначає Козій, то слід чітко розуміти, що після цього настане період - як мінімум ще півроку - для формування сил, пошуку ресурсу для їхнього фінансування і утримання.

«Тільки після цього ми можемо чітко казати, що фактично миротворча місія ООН буде остаточно впроваджена на Донбасі. Ви самі розумієте, що це не короткий шлях, це скоріш за все гіпотетичний, теоретичний шлях. На мій погляд, він далекий від практичного втілення саме через те, що РФ сьогодні займає деструктивну позицію по відношенню до тих людей, які знаходяться на окупованих територіях, по відношенню до світового суспільства, включаючи питання нехтування міжнародного права і інших документів, які були прийняті після Другої світової війни», - каже наш співрозмовник.