Стимулювати українського виробника чи думати про споживача? Боярчук про історію з закордонними локомотивами
26.02.2018 15:19

Якщо УЗ не має своїх ресурсів для того, щоб проводити модернізацію, а кредити надходять тільки за умови, що техніка закуповується за кордоном, то у нас невеликий вибір. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

Коментуючи підписання договору між «Укрзалізницею» і General Electric про постачання нових локомотивів для залізниць України, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, УЗ вже давно потрібний новий рухомий склад, і вагони, і локомотиви однозначно. Тому в умовах, якщо УЗ не має своїх ресурсів для того, щоб проводити модернізацію, а кредити надходять тільки за умови, що техніка закуповується за кордоном, то у нас вибір є невеликий».

«Якщо був би шанс проводити ці закупівлі в Україні, на тому ж Крюківському заводі, то напевне, що локомотиви купувалися там. Звичайно, хочеться, і я прибічник того, щоб стимулювати українського виробника, але тут потрібно думати і про споживача. Знов-таки, можна говорити, мовляв, давайте купувати українське: ті ж самі потяги Хюндаї Крюковського заводу. Візуально вони виглядають добре, але з точки зору споживача якісно відрізняються від закордонних», - додає Дмитро Боярчук.