Кармазін: В Україні створюють обстановку тотального залякування суду
27.02.2018 14:05

Сьогодні в Україні спостерігається тотальне залякування суддів. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів колишній суддя і екс-нардеп Юрій Кармазін.

Коментуючи інформацію про намір ГПУ саджати суддів, які даватимуть корупціонерам менше року ув'язнення, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я один з авторів Конституції і Кримінального кодексу, і мені дуже прикро з того, що сьогодні звучить, в тому числі з Генеральної прокуратури. Це дуже прикро через це, що я був прокурором, дуже прикро через те, що я маю звання почесного працівника прокуратури, дуже прикро, що я працював також суддею. Мені дуже прикро, що сьогодні шукають винного не там, де треба. Є процесуальні способи впливу на суддю, тобто виправлення помилок, якщо суддя їх робить — це суди вищої інстанції. І такі ініціативи я розглядаю просто як залякування суддів і створення обстановки всілякого залякування суду».

За словами експерта, ця ситуація не є нормальною.

«Судді мають діяти в рамках тих законів, які існують. Це перше. Друге — а хто визначив, що ці люди корупціонери? Тільки судді це можуть визначити. 62 стаття Конституції — презумпція невинуватості», - додає колишній суддя.

«Наш інститут “Право і суспільство”, президентом якого я являюсь, провів спеціальну конференцію з цього приводу, і ми звернулися до всіх керівників правоохоронних органів. Я хочу вам сказати, що НАБУ перестало вживати прізвища і звинувачувати до винесення вироку. Спеціалізована прокуратура перестала, а ГПУ, очевидно, заключення нашого інституту не прочитала. Виходить, що вийшли, суспільній свідомості розказали про якісь брильянти (я для прикладу кажу про брильянти прокурорів), а потім виявилось, що це не брильянти, а камінці, які схожі, і це робилось для прикрашення якихось дитячих речей. Але ж шуміха зроблена, ярлики повішені, всі вже заляпані», - розповідає Кармазін.

«Ще одна колосальна справа, яка пройшла по всьому світу, — це справа про затримання Бачковського. Голова служби цивільного захисту, людина, яка ризикувала собою неодноразово під час фосфорного скандалу під Городищем, під час інших надзвичайних подій себе позитивно проявила, і по подіях 2 травня в Одесі. Його звільнили розпорядженням уряду Яценюка за те, що не присягнув державним службовцям, а він взагалі не є державним службовцем, він військовослужбовець, і три роки розглядають справу у суді. Ось такі потім виявляються речі», - додає екс-нардеп.

Таким чином, констатує експерт, ми спостерігаємо «відшукування механізму впливу на суддів, залякування суддів, визначення заранее винних, і це не може далі продовжуватись».

«Що сталося зі справами, про які я казав вище? Вони ж порозвалювались всі. Тобто йде гучна заява, гучний вихлоп, а на виході потім нічого нема, і в суді нічого нема», - каже співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що генпрокурор Юрій Луценко заявив, що хоче посилити тяжкість покарання для корупціонерів, а також пропонує карати лояльних до хабарників суддів. Таким чином ГПУ пропонує саджати суддів, які даватимуть корупціонерам менше року ув'язнення.