Семиволос розповів, як Росія вибудовує антивладний дискурс по відношенню до старих європейських еліт
28.02.2018 12:34

Посилюючи певні групи, росияни створюють додаткові проблеми в європейських країнах чи США. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

За словами нашого співрозмовника, людство зіткнулося з новою формою пропаганди.

«Це епоха «постправди», коли інтерпретація є ключовим фактором. І більш того, крім інтерпретації через велику кількість інформації, яку отримує зараз людина, доволі легко, використовуючи фейки, створювати фейкові новини», - зазначає експерт.

За словами аналітика, сьогодні доволі легко, маючи численні соціальні мережі, маніпулювати свідомістю людей.

«І за радянські часи рівень маніпуляцій свідомістю і пропагандою був доволі великий, а сьогодні росіяни побачили в цьому можливості не лише впливу через культуру, мову, релігію — те, що вони здійснювали в Україні або на іншому пострадянському просторі, але й в інших країнах, безпосередньо впливаючи на громадську думку через формування цілих армій ботів, через просування фейкових новин, через підтримання відповідних дискурсів і використовуючи проблеми, з якими, наприклад, стикнувся на нинішній момент ЄС чи інші країни Європи — проблеми, пов'язані з глобалізацією.

Навколо цього Росія власне вибудовує такий антивладний дискурс по відношенню до старих європейських еліт. Маючи ресурси, маючи можливість вкладати кошти, вони доволі успішні», - констатує Семиволос.

«Взяти, наприклад, діяльність росіян в США. Вони здебільшого мало говорять про Росію. Тобто їхні ЗМІ, які представлені там, той же “Супутник” чи “Раша тудей”, вони переважно говорять про ситуацію в США: вони критикують внутрішню політику США, вони активно “льют воду на мельницу” противників глобалізації, на людей, які є носіями правого дискурсу тощо. Це не означає, що вони власне їх підтримують, що погляди росіян співпадають з поглядами цих груп. Це означає, що, посилюючи ці групи, вони створюють додаткові проблеми в європейських країнах чи США. Ключова ціль — це зруйнувати інститути в Європі. Така фейкова інформація руйнує довіру до інститутів», - додає експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Державний департамент США і Пентагон досягли згоди про виділення не менше $ 40 млн на боротьбу з іноземною пропагандою, підтримуваною окремими державами.