Гончар пояснив, чи варто ставити під сумнів останню перемогу «Нафтогазу»
01.03.2018 12:56

Рішення Стокгольмського арбітражу в рамках суперечки між «Газпромом» і «Нафтогазом» ми ніколи у чистому вигляді не побачимо, тому що воно не є публічним. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

За словами нашого співрозмовника, підстав, щоб поставити під сумнів перемогу “Нафтогазу” в рамках суперечки з «Газпромом», немає.

«Рішення Стокгольмського арбітражу не вміщується в кілька рядків, це понад 1000 сторінок тексту. Попереднє рішення, яке стосувалось контракту купівлі-продажу, — це понад 800 сторінок тексту. Але в даному випадку підстав, щоб поставити під сумнів перемогу “Нафтогазу”, немає, оскільки той факт, що отримано доволі значну суму компенсації, не дивлячись на те, що претензії “Нафтогазу” сягали понад 16 млрд дол., то зрозуміло, що це часткове задоволення вимог НАКа», - зазначає експерт.

Те, чим керувався арбітраж, виносячи рішення, на думку Гончара, можна буде зрозуміти, ознайомившись з самим рішенням.

«Але подібні рішення важно піддаються осмисленню тим, хто не має юридичної освіти, я вже не кажу про те, що це англійською мовою написано. Крім того, я думаю, що це рішення ми ніколи у чистому вигляді не побачимо, тому що воно не є публічним. Воно надається тільки сторонам процессу», - додає президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

За словами Гончара, в арбітражних рішеннях, тим більше по таких сумах, ніколи не буває 100%-го виграшу однієї сторони і тотального програшу іншої.

«Щодо тарифів — певно, що слабким місцем для української сторони була якраз позиція, пов'язана з тим, що НАК просував лінію, що в Україні існує незалежний регулятор, незалежне тарифоутворення, і відповідно на цьому базував свої претензії до “Газпрому” і в цьому плані визнавав неправомірним визначення тарифів шляхом договірних погоджень, як це в контракті написано. І це була слабка позиція “Нафтогазу”, оскільки ми розуміємо, що реформу розпочато, але не завершено, і ми маємо квазінезалежного регулятора. Закон є, але його імплементації ще немає. І “Газпром” тут зміг розбити позицію “Нафтогазу”, і тому задоволення нафтогазовських вимог лише часткове. Але це не применшує значення перемоги української сторони в цілому. Як я вже казав, в такого роду арбітражних розглядах не буває, що один 100% правий, а інший 100% програв», - констатує експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» 4,6 мільярди доларів в рамках суперечки за контрактом на транзит від 2009 року (закінчується в 2019-му), проте не підтримав вимогу української сторони про перегляд тарифу.