Генерал Лопата пояснив, яку зарплатню мають отримувати українські військові
06.03.2018 12:34

Не можна розглядати грошове утримання військового без фінансового плану держави і без умов життя пересічного українця. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів український військовий діяч, генерал-полковник Анатолій Лопата.

Коментуючи рішення Уряду встановити залежність розмірів посадового окладу та окладу за військовим званням від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, наш співрозмовник зазначає наступне: «Наша армія, ВСУ і всі військові формування — це частина нашого суспільства. Тобто ми не можемо розглядати грошове утримання військового без фінансового плану держави і без умов життя нашого пересічного українця, нашого працівника. Ми завжди є частинкою нашого народу, і народ утримує свою армію так, як може. Визначенням для утримання наших військовослужбовців є бюджет Міністерства оборони насамперед, а потім, звичайно, та зарплатня, яка видається працівникам - державним службовцям, працівникам державних підприємств. А вони всі на сьогодні прирівняні до прожиткового мінімуму».

За словами експерта, прожитковий мінімум враховується в грошовому забезпеченні військовослужбовців, але вони утримуються за наказами міністра оборони, якій керується постановами Кабміну.

«Таким чином, на сьогоднішній день чітко визначені зарплати, починаючи від міністра оборони, всіх заступників, командуючих військами наших оперативних командувань, корпусів, з'єднань і військових частин. Всі командири до рядового службовця мають чіткий розмір грошового утримання. Воно залежить від того, де перебуває цей військовослужбовець на сьогоднішній день. Якщо він воює, то в зоні бойових дій солдат, як і офіцер, теж отримує по-різному. Якщо він знаходиться на передньому краю і воює безпосередньо, ця зарплатня піднімається. Якщо він до того ж знищив техніку супротивника, йому роблять надбавки. Якщо цей військовослужбовець знаходиться поза зоною бойових дій, то цей розмір менший, а всі інші військовослужбовці, які знаходяться поза зоною бойових дій, отримують за тарифною сіткою утримання військовослужбовців, про що я вже казав. Це стандарт», - пояснює Анатолій Лопата.

«Коли військовослужбовець підписує контракт на службу, він погоджується з тим чи іншим грошовим утриманням. На сьогоднішній день крім цього є низка додаткових пільг, які надаються військовослужбовцям, коли він перебуває на службі, для нього та для його родини, і коли він звільняється», - додає співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Уряд встановив залежність розмірів посадового окладу та окладу за військовим званням від прожиткового мінімуму для працездатних осіб.