Експерт Козій розповів правду про зарплати військових
06.03.2018 12:58

Тих грошей, що Кабмін нарізав військовим, родині прем'єр-міністра не вистачить навіть на харчування. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив військовий експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій.

Коментуючи рішення Уряду встановити залежність розмірів посадового окладу та окладу за військовим званням від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, співрозмовник видання зазначає наступне: «Людина в 18 років думає, що їй робити далі, яку професію обрати. Так трапилося в житті, що у нього батько військовий, він багато знає про військову справу, і він вважає, що його покликання — стати військовим. Він йде в училище, 4 роки мешкає в казармі. Він не п'є, не влаштовує студентські сабантуї, не вживає наркотики, тому що у нього день-ніч стрільба, практика, вивчення бойових статутів, порядок. Осі він виходить лейтенантом. Його відправляють служити з Києва в Закарпаття. Аа куди він складе всі свої речі? Як він все це довезе туди? Щоб дістатися до пункту призначення, він повинен взяти таксі, тому що армія не має достатньо пального для того, щоб прислати за ним машину, щоб забрати. І це неодружена людина».

Якщо людина одружена, продовжує експерт, то ситуація набагато складніша.

«Якщо з військовим поїде дружина, то хто повинен сплачувати їй проїзд, адже у неї теж є багаж?.. І ось вони приїхали. Що далі? Винаймати квартиру? Чи на нього чекає вже житло, яке Кабмін ще не побудував? А потім його терміново викликають, тривога, він йде на полігон. Дружина або в казармі, або там, де вони оселились тимчасово, розпаковує це все і думає: а коли ж гроші з'являться? Треба ж продукти харчування захиснику купити, щось приготувати. А потім вона зрозуміти, що лейтенантської зарплати може не вистачати і треба десь заробляти. І куди вона піде? Маленьке містечко, на неї там що, чекають?..», - розповідає Ігор Козій.

«І от так все життя. Потім він старший лейтенант, йому треба переїжджати на інше місце служби, там теж на нього чекає побудоване Кабміном України військове містечко. Вже сковорідки з'явились, меблі якісь. Треба знайти контейнер, за це все заплатити… І так можна довго і нудно розповідати. І от коли у влади є така неповага і непорозуміння, що 4 гілка влади повинна їм пояснювати це, то я тоді кажу: а навіщо мені така влада, яка не може захистити власну армію? Яка її спочатку роззброїла, кинула на озброєного агресора, а потім і визнавати війну війною не хоче», - додає аналітик.

«Тих грошей, що Кабмін нарізав військовим, родині прем'єр-міністра не вистачить навіть на харчування», - резюмує Ігор Козій.