Бекешкіна: В СРСР 8 березня перетворилося на щось мімімішне, коли жінок вітають з тим, що вони жінки
07.03.2018 13:00

Абсолютно незрозуміло, чому Міжнародний жіночий день повинен бути вихідним. Про це в коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомила соціолог, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України та глава фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

На думку нашої співрозмовниці, день 8 березня має бути особливим днем, який треба відзначати.

«По-перше, давайте згадаємо, що це називається Міжнародний жіночий день 8 березня. Він був свого часу дуже давно започаткований як день боротьби жінок за свої права, і власне в такому статусі від відмічається всюди в світі. Свого часу в Канаді я бачила 8 березня демонстрацію жінок, правда, і чоловіки там були, вони щось там вимагали. Була я в Валенсії, на 8 березня теж збиралися жінки, було велике оголошення, у мене навіть фотографія у Фейсбуці є. Це день, коли жінки борються за свої права. В цьому сенсі якщо боротьбу за свої права називати святом, то хай буде свято. Багато чого жінки здобули через боротьбу. В більшості країн виборче право жінки здобули лише у 20 столітті», - пояснює експерт.

В СРСР, нагадує пані Ірина, ця дата «перетворилася на щось мімімішне, коли всіх жінок поздоровляють з тим, що вони жінки».

«А щоб була адекватність, то ввели 23 лютого - це чоловічий день, і всіх чоловіків поздоровляють з тим, що вони чоловіки. Ну, у нас же рівність, правда? Якщо жіночий день, то чого нема чоловічого? Ми самі у школі на 23 лютого поздоровляли хлопчиків, а 8 березня вони поздоровляли нас, дівчаток. Тобто у нас це перетворили на щось інше, ніж це задумувалось при започаткуванні цього дня», - каже соціолог.

Тому, зазначає співрозмовниці видання, ця дата має залишатися такою, яка вона є, - Міжнародний жіночий день 8 березня, день боротьби жінок за свої права.

«Чи має він бути вихідним? А чого він має бути вихідним? У нас же є і Міжнародний день журналіста, і день соціолога є, і чого він має бути вихідним, незрозуміло. Людям хочеться мати ще один вихідний. Але я кажу, що у нас так вийшло, що, з одного боку, зберігаються радянські свята, плюс додаються ще релігійні свята, тому їх стало більше, ніж за СРСР. Так що давайте щось одне вже обирати. Якщо ми вже ввели додаткові, яких не було в СРСР, — День незалежності, День Конституції, Покрова, Різдво, Троїця, то давайте все ж розберемося, які з радянських свят нам потрібні, а які ні. Ми відмінили день Жовтневої революції, а 1 травня, День міжнародної солідарності трудящих, здається, ще залишається. Ну, хай залишається, трудящі повинні боротися за свої права. А чого жіночий день повинен бути вихідним, ну, не знаю», - додає Ірина Бекешкіна.