Кокотюха: Українська радянська влада показувала Шевченка ледь не першим комуністом, хоча він хотів бути паном
13.03.2018 12:47

Треба нарешті вивести Шевченка з хутірського в міський простір. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український письменник і публіцист Андрій Кокотюха.

На думку нашого співрозмовника, святкування Дня народження Тараса Шевченка в Україні відбувається не так, як мало б відбуватися.

«Ми й далі бачимо не живого Шевченка, а Шевченка мертвого. Такого, якого нам пропонувала радянська влада. Це та ж історія, що й з Висоцьким, і будь-якою творчою людиною. Одна - та, яка була за життя, і інша - та, яку її зробили після смерті і всім продають», - зазначає письменник.

На думку експерта, Тараса Шевченка треба декомунізувати.

«Шевченківські дні» повинні кожен раз бути інформаційним приводом для того, щоб вирвати його в контексті дядько в кожусі з вусами і як батько нації. Українській нації не 200 років, а значно більше років, і Шевченко їй не батько, а син. Шевченко не придумав українську націю, а тільки репрезентує її частково», - додає співрозмовник видання.

«Українська радянська влада показувала Шевченка ледь не першим комуністом України, вся творчість якого була спрямована на боротьбу проти панів, хоча насправді Шевченко сам хотів бути паном. Він хотів вирватися з цього кріпацтва. Коли він жив у Петербурзі він не ходив з простягнутою рукою. Він одягався за сучасною модою, він був завсідником салонів. Він сам був модною людиною, і на нього теж зважали. Він навіть був в перших колах законодавства моди. Треба Шевченка вивести нарешті з сільського контексту, хутірського маргінального в міський простір, в урбаністичний, як це почали робити на Майдані, коли були графіті Шевченка з палицею, щитом і в касці. Декомунізація «шевченківських днів» повинна йти повним ходом. Те, що відбувається зараз, це, на жаль, не ті шевченківські дні, яких мені б особисто хотілось би. Мені б хотілось, щоб було як можна менше пафосу», - зазначає Андрій Кокотюха.