Чорновіл про нинішню поведінку Путіна: Це називається метод перетворення РФ на Північну Корею
16.03.2018 12:46

Чи напряму, чи опосередковано - росияни все одно винні в порушенні міжнародної конвенції і є загрозою для миру у всьому світі. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

Коментуючи справу, пов’язану з отруєнням екс-агента Скрипаля, наш співрозмовник зазначає наступне: «Судячи з тих даних, які вже виходять назовні, схоже, що це дійсно була робота Росії. Тобто це не є робота якихось російських олігархів, які хотіли помститися Путіну, тощо. Там є склад міжнародного злочину з боку російської влади через те, що вона дійсно приховала факти наявності саме такої хімічної зброї, яка могла попасти в руки терористів. Тобто чи напряму, чи опосередковано - вони все одно винні в порушенні міжнародної конвенції і є загрозою для миру у всьому світі».

За словами політолога, навіть окремий акт тероризму з використанням хімічної зброї - це є хімічна атака.

«Зараз це трапилося в холодну пору, в невеликій кількості, але, як каже один з розробників цієї зброї, 5 г цієї зброї в спекотну погоду за умови слабо вітряної погоді достатньо, щоб отруїти насмерть кілька тисяч людей. 2 г вистачає на 500 людей. Тобто найменше використання цієї зброї автоматично є зброєю масового ураження», - додає Чорновіл.

«Тепер що стосується обставин, чому це в Росії зробили. У мене є три версії. Перша версія полягає, в принципі, в особливості ментальності російської влади, мовляв, “а ми продемонструємо вам силу, які ми страшні, ви перелякаєтесь і після того підете з нами на переговори”. Версію “ми полякали світ ракетами, а тепер ми продемонстрували, що ми спокійно можемо завести і використати в вашій країні хімічну зброю проти певних осіб, які нам не подобаються, або проти випадкових громадян, і нам за це ви нічого не зможете зробити” яку я теж не відкидаю. Найменш ймовірний варіант - це те, що Путін таким своїм мачизмом хоче показати себе дуже добре в Росії, щоб там подивились, якій він крутий», - каже співрозмовник видання.

Найбілш реалістичною Чорновіл називає наступну версію: «Я не виключаю, що Путін нагнітає ситуацію навмисно для того, щоб Росія фактично стала країною-ізгоєм. Щоб олігархи, які пробують працювати нормально за кордоном і є певним місточком, стали тими, які вимушені будуть тікати на Захід і розуміти, що по них теж прийдуть з нервово-паралітичним газом. Це називається метод перетворення Росії на маленьку Північну Корею, де правлячий режим може стати спадковим і триматися хоч 200 років. Така думка, мені здається, в російському середовищі стала останнім часом домінувати, тому що Путін дійсно робить речі, які, за логікою здорового глузду просто неможливі. Коли ти розумієш, що не тебе падають підозри і ти все робиш для того, щоб доказати, що ти винен — ну, так не буває, він же не ідіот. Тому я роблю припущення, що це робиться навмисно».