Петриченко розповів, чи дійсно українки не хочуть народжувати дітей
21.03.2018 12:58

За останній місяць населення України скоротилося на 21 тисячу. І не через те, що люди не хочуть народжувати. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко.

«Я вам скажу особисто. Ми зараз займаємось створенням робочих місць для жінок і особливо переселенців, людей, які найбільш незахищені в даних випадках, переселенці найбільш вражені. Але на сьогодні не це є загрозою, оскільки все ж такі «матеріальне становище» в Україні більш-менш стабільне, але люди не відчувають себе сьогодні захищеними, бо вони не знають, як воно буде далі, коли вони вийдуть на пенсію, вони не захищені сьогодні з боку соціального страхування, бо лікарняні не платять тощо. Жінки не дуже хочуть народжувати дітей», - розповідає експерт.

За словами аналітика, народжуваність - це природний процес, який мало залежить від дій влади.

«Але держава фактично нічого не створює. Я пам'ятаю, як раніше, якщо народжувалося дві-три дитини, людина могла отримати позачергову квартиру, підвищення заробітної плати. Сьогодні цього нема. Тобто сьогодні державна політика фактично не зацікавлена в рості народжуваності. В державі нема державницьких людей, які мають думати, щоб країна розвивалася», - каже співрозмовник видання.

«Ми за останні роки втратили 10 мільйонів людей. Якщо подивитися на статистику, то народжуваність була більш-менш стабільна, а смертність в рази збільшилась. До 2 млн пенсіонерів протягом короткого часу померли просто тому, що були не в змозі платити ці комунальні послуги. Система дитсадків відсутня, дошкільних закладів відсутня... Держава не піклується, ніхто не думає про те, що буде завтра», - додає Петро Петриченко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що за січень 2018 року чисельність населення України скоротилась на 21 тисячу осіб, порівняно з попереднім місяцем. Так, станом на 1 лютого цього року в Україні нарахували 42 млн 365 тисяч осіб.