Правозахисник Чемерис про стан Сєнцова: Дипломатичні демарші зараз недоречні
22.03.2018 12:34

Питання щодо недопуску українських представників до Олега Сєнцова та інших політв’язнів може стати предметом розгляду в тому числі і в європейських інстанціях. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Коментуючи ситуацію з погіршенням стану здоров'я політв'язня Олега Сєнцова та вимогу Вітчизняного Міністерства закордонних справ негайно пустити до нього українського консула, наш співрозмовник зазначає наступне: «Це, безсумнівно, кричущий випадок, коли до громадянина України не допускають українських представників. Я думаю, що це питання треба піднімати. Зокрема це в перспективі може бути предметом розгляду в тому числі і в європейських інстанціях».

За словами експерта, це питання вимагає комплексного вирішення: «Багато наших громадян знаходяться в тюрмах РФ. Існують громадяни РФ, які знаходяться в українських тюрмах. Існують політв'язні, ті, кого в Україні переслідують або у кримінальному порядку, або ув'язнили за вираження своїх поглядів. І у цьому випадку якісь дипломатичні демарші зараз недоречні».

«Зараз треба взаємно допомагати один одному, незалежно від того, наскільки напруженими є стосунки між РФ та Україною, і сприяти тому, щоб був взаємний доступ і порозуміння. На жаль, ми бачимо, що обмін, якій планувався, зірвався. Я думаю, що тут якісь політичні амбіції як наших посадовців, так і російських посадовців абсолютно недоречні. Треба йти на контакт, на взаєморозуміння, тому що це питання громадян, і Сєнцова, і Карпюка, і багатьох інших», - додає Володимир Чемерис.

Вітчизняне Міністерство закордонних справ вимагає від Росії негайно пустити українського консула до політв'язня Олега Сєнцова. У незаконно заґратованого режисера погіршилося здоров'я.