НАБУ має сконцентруватись на явно корупційних кейсах, довести їх ефективно до суду і отримати вирок – Касько
26.03.2018 12:57

Про це заступник генерального прокурора України в 2014-2016 Віталій Касько заявив в ефірі каналу NewsOne, додавши, що ефективність атикорупційних органів нівелюється коли є багато фактів, багато затримань, але вироків немає.

Тому, щоб не втрачати довіру, нові правоохоронні органи мають з однієї сторони дотримуватись виграшної стратегії та пріоритезувати справи, а з іншої визнавати помилки, виходити та говорити де вони були допущені. А не вести себе як старі правоохоронні органи, навіть розуміючи про допущені помилки – йти до кінця. В цьому має бути принципова різниця між ними.

Аналізуючи найбільш відомі справи НАБУ, серез яких і справа Мартиненка, і Розенблата і багато інших, екс-заступник генерального прокурора звернув увагу в тому числі і на справу компанії Трейд Коммодіті. Яка виграла тендер на поставки топлива для Міністерства оборони, але змушена була переглядати разом із міністерством ціни, в силу росту останніх на світових ринках. Що власне дозволено законом, проте, справа в силу політичних та медійних контекстів видалась гучною.

Хоча для порівняння, НАБУ закупало топливо в цей же період дорожче, ніж це робило Міністерство Оборони, яке звинуватили наче б то в корупції.

“Наразі, адміністративний суд скасував акт державної аудиторської служби, на якому базується вся справа, визнавши його незаконним, а висновки необгрунтованими.

Справа проти Міноборони призвела до цікавої ситуації, коли постачальники палива бояться укладати договори із Мін.Оборони через зміни курсу чи ціни, та подальші можливі кримінальні переслідування. А великі гравці тим часом мають змогу домовитись між собою про завищену ціну, в яку закладають і можливі коливання цін на ринку. Держава від цього явно не виграє” – вважає Касько.

“В той же час, новостворені органи, зі слів Каська, мають залишатися аполітичними, і не належати до зони впливу жодної з політичних партій чи ідеологій. А також, дуже важливими є нові методи роботи, як з точки зору використаннях сучасних знань, так із точки зору не порушення прав людини. І саджати мають корупціонерів, а не тих, кого нарекли такими “ – на останок завершив Касько.