19.11.2004 17:32
В пятницу, 19 ноября, утвержден отчет временной комиссии Верховной Рады Украины по расследованию причин отравления кандидата в Президенты Украины В. Ющенко.

Текст Отчета:

Шановний Голово, шановні колеги!

Нашу комісію було створено згідно з Постановою Верховної Ради України від 21 вересня 2004 року. Згідно з Постановою нашій комісії, в межах парламентського контролю, було доручено проведення всебічного та об'єктивного розслідування причин гострого отруєння кандидата на пост президента України, народного депутата України Ющенка Віктора Андрійовича з метою встановлення можливого складу злочину, передбаченого статтею 112 Кримінального кодексу України ("Посягання на життя державного чи громадського діяча"). Верховна Рада постановила залучити до роботи комісії представників від Генеральної Прокуратури України та Міністерства охорони здоров'я України. (Додаток 1)

За час роботи комісії нами було направлено 34 запити, на які були отримані відповіді. Ми також підготували 71 звернення. Ці запити та звернення направлялися до правоохоронних органів, Міністерства охорони здоров'я, різноманітних медичних закладів, установ та організацій як в Україні, так і закордоном. Нажаль, сам Віктор Андрійович Ющенко на наші численні запрошення не відвідав засідання комісії та не відповів на сформульовані нами письмові запитання. (Додаток 2)

Підставою для твердження про можливе отруєння став медичний висновок\проміжний звіт висновок лікарів клініки "Рудольфінерхауз", у якому зокрема зазначалося, що "негативний загальний та аліментарний стан (йдеться про Віктора Ющенка) спричинений ймовірно як важкою вірусною інфекцією, так і, можливо, хімічними субстанціями, які зазвичай не входять до складу харчових продуктів". Хочу підкреслити, що австрійські лікарі не стверджували, а лише припускали наявність хімічних субстанцій, які можуть не входити до складу їжі в організмі Віктора Ющенка. У висновку відсутні посилання на результати лабораторних досліджень по виявленню хімічних та отруйних речовин. (Додаток 3)

17 вересня керівник виборчої компанії Віктора Ющенка Олександр Зінченко заявив, що є підстави говорити про замах на життя Віктора Ющенка.

21 вересня Генеральна Прокуратура України порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 112 Кримінального кодексу України. Підставою для порушення справи стала вищезгадана заява Олександра Зінченка. У розпорядження Генеральної прокуратури були надані Міністерством юстиції Австрії медичні документи обстеження Віктора Ющенка в австрійській клініці "Рудольфінерхауз" з 10 по 18 вересня 2004 року та з ЗО по 10 жовтня 2004 року. Прокуратура призначила комісійно-судово-медичну експертизу, до складу якої увійшли:

- професор Шупік Ю.П.;
- кандидат медичних наук доцент Бурчинський В.Г.;
- професор, академік НАН України Широбоков В.П.;
- професор Городецький М.М.;
- професор Заболотний Д.І.;
- професор Головченко Ю.І.;
- професор Сохін О.О.;
- професор Шлапак І.П.;
- професор Глухенький Б.Т.;
- в.о. завідуючого судово-медичного відділу головного бюро судово- медичної експертизи МОЗ України Л еге дза А.В.

Вивчивши надані медичні документи щодо обстеження та лікування Ющенка експертна комісія визначила, що вони не дають підстав вважати, що погіршення стану здоров'я Ющенка пов'язане з наявністю в його організмі "хімічних речовин, що не входять до складу продуктів харчування". (Додаток 4). Генеральна прокуратура постановила закрити кримінальну справу за відсутності події злочину. Як зазначається у Постанові про закриття кримінальної справи в показаннях свідків, а саме Івченка О.Г., Безпалого Б.Я., Костенка Ю.І., Шура В.В., Головіна О.О., Шульги В.В., Кокошка В.І., Смєшка І.П., Сацюка В.М., Щербини М.Г., Швеця М.А., Євсєєва В.В., Плюти П.В., Альошина П.В. та інших немає будь-яких даних про вчинений замах на життя шляхом отруєння Народного депутата України Ющенка В.А. (Додаток 5)

Як стало відомо комісії, аналізи у хворого на наявність слідів отруєння були взяті лише З0 вересня 2004 року. На запит комісії керівник відділення судової експертизи інституту судово-медичної експертизи Віденського університету професор Манфред Хохмайстер зокрема відповів: "В зразках, які були взяті в пана Ющенка 30 вересня 2004 року у Віденській лікарні слідів отруєння металами чи наркотиками не виявлено. Ми не робили аналізів зразків на наявність токсинів чи біологічних речовин, оскільки подібні аналізи не проводяться в нашій лабораторії. До того ж, ознаки гострого захворювання пана Ющенка явно з'явилися задовго до того, коли проби, які ми могли б аналізувати, були взяті". (Додаток 6)

Професор Хохмайстер окрім того відзначив: "Ми зробили аналіз крові пацієнта, ми також отримали зразки волосся та шкіри і також провели їх аналіз. Ані в крові, ані в волоссі ми не знайшли жодних слідів отрути на основі свинцю, миш'яка, ртуті, талію. Це класичні смертельні отрути на основі металів. Ми також не знайшли низькомолекулярних органічних отрут, таких як снодійне, речовини захисту рослин, отрути, що діють на центральну нервову систему. Ми зараз можемо виключити застосування декількох тисяч відомих отрут. Ми не можемо однозначно виключити застосування деяких високомолекулярних отрут, які знаходяться у грибах та отрут біологічного походження. Але для цього згаяно час. Ми отримали для аналізу кров, коли після факту можливого отруєння уже пройшло біля 20-ти діб. (Додаток 7)

Лікарі клініки "Рудольфінерхауз" вперше звернулися до Віденського університету з проханням провести аналізи на наявність отрут лише ЗО вересня, хоча пацієнт був прийнятий до клініки 10 вересня. Отже, ані Віктор Ющенко, ані доктори "Рудольфінерхауз" не вважали за необхідне проведення аналізів на наявність в організмі Ющенка отрут раніше.

20 жовтня члени комісії лікарі Поліщук, Шевчук, Лобода та Сятиня звернулися до мене із зверненням, у якому вимагали професійної оцінки недугу Віктора Ющенка. Звернення було направлено до Міністерства охорони здоров'я. Комісія міністерства із залученням експертів-консультантів у складі 9 авторитетних науковців на запитання "Чи можна на основі наявних даних виключити дію хімічних та(або) бактеріологічних агентів на виникнення та клінічний перебіг захворювання Ющенка?" відповіла: "На підставі наявних даних ні виключити ні підтвердити дію хімічних або бактеріологічних агентів на виникнення та клінічний перебіг захворювання Ющенка не можливо". (Додаток 8)

Таким чином комісія не знайшла підтверджень факту гострого отруєння кандидата на пост президента України Ющенка Віктора Андрійовича.

7 жовтня 2004 року Олександр Зінченко оприлюднив звернення лікарів австрійської клініки "Рудольфінерхауз" до Віктора Ющенка з проханням дати дозвіл на залучення до його обстеження фахівців у галузі застосування біологічної зброї. Комісія отримала лист лікарів Цимпфера та Корпана до Ющенка. (Додаток 9)

Уже наступного дня керівництво клініки «Рудольфінерхауз» у Відні дало прес-конференцію з цього приводу, на якій на запитання «Чи можете Ви підтвердити достовірність повідомлень в засобах масової інформації про вплив на Ющенка речовин, що знаходяться у біологічній зброї, - професор Цимпфер відповів: На даний час наші лікарі не знайшли нічого, щоб вказувало на отруєння пацієнта чи вплив на нього біологічною зброєю. Але у хворого з'явилися симптоми, які наші лікарі у своїй медичній практиці не спостерігали.»

Під час тієї ж прес-конференції доктор Міхаель Цимпфер так пояснив причини свого звернення до Ющенка "Факт виникнення болів в спині і був тим фактором, який послужив причиною підозри можливого використання біологічної зброї. Разом з тим, у нас немає жодного доказу, що це була отруйна речовина чи біологічне втручання, але немає зв'язку між болями та іншими симптомами". Кінець цитати. (Додаток 10)

Отже, на думку про біологічну зброю австрійських лікарів наштовхнуло суміщення хвороб шлунково-кишкового тракту, загострення хвороб, що проявилися на шкірних покровах та болей у спині. На запит тимчасової слідчої комісії експерти Педченко, Михальчук, Коваленко, Фомін, Возіанова, Глумчер, Проданчук, Михайличенко, Шейман, які входили до спеціально створеної МОЗ України комісії повідомили, що згідно медичної документації у пацієнта встановлено розповсюджений остеохондроз хребта, полірадикулярний синдром, гострий корінцевий больовий синдром на рівні шийного та поперекового відділів хребта, а у 1997 році у Ющенка було зафіксовано "стан після дискектомії'(операції пов'язаної з хворобою хребта). (Додаток 11)

Як з'ясувала комісія, Віктор Ющенко і раніше страждав загостреннями хронічної хвороби спини. Так, 20 квітня 2001 року тодішній прес-секретар Віктора Ющенка Наталя Зарудна повідомила агентству "Інтер-Факс", що "Віктор Ющенко амбулаторно проходить інтенсивний курс лікування пов'язаний із загостренням хронічної хвороби хребта". (Додаток 12)

Як було зазначено в інформації комісії, що зачитувалася з цієї трибуни 7 жовтня саме із болів в спині розпочалося захворювання Ющенка. Свідок Десятський, якого було допитано прокуратурою у зв'язку з порушеною кримінальною справою зокрема заявив: "4 вересня Жванія Д.В. попросив мене оглянути Ющенка В.А., оскільки в нього боліла спина. Вигляд у Ющенка був хворобливий, у нього боліла спина, поперек. Щодо причин погіршення стану здоров'я, він нічого не сказав, але говорив, що дуже погано, навіть, тяжко себе почуває". (Додаток 13)

Як стало відомо комісії, Віктор Андрійович і зараз продовжує скаржитись на болі в спині. Так 4 листопада цього року він звернувся за нейрохірургічною консультацією до Міжнародного центру нейрохірургії з приводу болю в спині. На запит нашої комісії директор цього центру І.Курилець повідомив, що виконана магнітно-резонансна томографія хребта дала підстави для встановлення факту наявності запального процесу в хребті, який потребує консервативного лікування". (Додаток 14)

З приводу підозр на застосування проти Віктора Ющенка біологічної зброї наша комісія звернулася з офіційним запитом до лікарів клініки "Рудольфінерхауз". Ми отримали відповідь за підписом доктора Корпана та доктора Цимпфера. У ній вони пишуть:

" Після консультацій із спеціалістами в галузі медицини внутрішніх органів, дерматології, неврології, хвороб вуха-горла-носа, лабораторної медицини і судової медицини, спираючись лише на клінічний аналіз симптомів (я підкреслюю - на клінічний, бо лабораторні дослідження тоді ще не проводились) наявних екзогенних обставин не можливо було виключити неможливість отруєння. Як і було встановлено на початку захворювання, так і до цього часу не знайдено жодних доказів про застосування проти пана Ющенка отрути або бойової біологічної зброї, хоча, наскільки ми інформовані, лабораторно-хімічні дослідження ще не завершені." (Додаток15)

Керівництво австрійської клініки під час прес-конференції в клініці "Рудольфінерхауз" 8.10.2004 р. заявило що, "ініціювало звернення до Вашингтонського центру отрут та інших міжнародних закладів."(Дод. 10)

Наша комісія звернулася із запитом до Вашингтонського центру отрут з проханням повідомити, чи передавалися їм зразки для досліджень і яка думка фахівців центру з цього питання. 10 листопада ми отримали відповідь від медичного директора Вашингтонського центру отрут пана Вільяма Робертсона, у якій він зазначає, що «центр не проводить жодних хімічних тестувань у своїх закладах, і що в центру немає жодних даних про запити на їх адресу» (Додаток 25)

Комісія зібрала необхідні матеріали для з'ясування факту можливого використання біологічної зброї проти Віктора Ющенка. Судово-медична експертиза у складі 12 авторитетних медичних фахівців у своїх висновках відзначила, що "клінічні прояви хвороби та дані лабораторних досліджень не є характерними для дії біологічних засобів, які можуть застосовуватися в якості біологічної зброї"". (Додаток 4)

На наші запити Міністерство оборони України, Міністерство внутрішніх справ України, СБУ, Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій, Рада національної безпеки та оборони повідомили, що Україна є учасником конвенції про заборону розробки, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної, біологічної та токсичної зброї та її знищення. За результатами внутрішньодержавного контролю Україна дотримується взятих на себе міжнародних зобов'язань, тобто не розробляє, не виробляє, не придбає і не зберігає агенти, озброєння, обладнання та засоби доставки, зазначені у конвенції. Заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Петроченко зазначив: "Що стосується особливостей дії біологічної зброї, то, як свідчить аналіз публікацій іноземних спеціалістів, існуючі на сьогодні зразки біологічної зброї не мають вибіркового характеру дії і при застосуванні створюють загрозу ураження значної кількості людей". (Додаток 16-23)

Таким чином, комісія не отримала жодних підтверджень застосування проти Віктора Андрійовича Ющенка біологічної зброї.
Серед інших питань, які з'ясувала комісія на вимогу народних депутатів лікарів Поліщука, Шевчука, Лободи та Сятині були наступні:

1. Які захворювання були у В.А.Ющенка до 6 вересня 2004 року.

2. Чи мають ці захворювання підтвердження об'єктивними додатковими методами обстеження.

3. Який діагноз встановлено В.А.Ющенку в клініці "Рудольфінерхауз".

4. Чим можна пояснити багатоорганність та багато системність ураження організму В.А.Ющенка (шлунок, кишківник, печінка, підшлункова залоза, шкіра, нервова система і т.д.).
Комісія Міністерства охорони здоров'я із залученням 9 знаних лікарів-науковців дала наступні відповіді:

1. Згідно медичної документації в амбулаторній картці на ім'я Ющенка за період з 1994 по вересень 2004 року наявні записи про наступні діагнози:

- Розповсюджений остеохондроз хребта;
- Полірадикулярний синдром;
- Стан після дискектомії (1997 рік);
- Атеросклероз судин головного мозку;
-Дисцеркуляторна енцефалопатія першого ступеня;
- Астеноневротичний синдром;
- Виразкова хвороба 12-палої кишки;
- Вегето-судинна дистонія;
- Хронічний гастрит;
- Хронічний гастродуоденіт;
- Хронічний холецистит;
- Хронічний коліт;
- Дисбактеріоз кишківника;
- Хронічна анальна тріщина;
- Вузлуватий зоб;
- Хронічний блефарокон'юктивіт;
- Цукровий діабет, латентна форма;
- Стан після венектомії поверхневих вен правої гомілки;
- Гострий корінцевий больовий синдром на рівні шийного та поперекового відділів хребта;
- Геморой 2-го ступеня;
- Сольовий діатез. Гепатоз;
- Хронічний простатит;
- Бешиха

2. Об'єктивними методами досліджень підтвердженні наступні діагнози:

- Розповсюджений остеохондроз хребта;
- Полірадикулярний синдром;
- Стан після дискектомії (1997 рік);
- Виразкова хвороба 12-палої кишки;
- Хронічний гастрит;
- Хронічний гастродуоденіт; .
- Хронічний холецистит;
- Хронічна анальна тріщина;
- Вузлуватий зоб;
- Хронічний блефарокон'юктивіт;
- Стан після венектомії поверхневих вен правої гомілки;
- Гострий корінцевий больовий синдром на рівні шийного та поперекового відділів хребта;
- Геморой 2-го ступеня;
- Хронічний простатит;
- Бешиха.

3. У клініці "Рудольфінерхауз" Ющенку було встановлено такі діагнози:

- Сильний панкреатит з інтерстиціальними набряковими змінами, ступінь важкості 2.
- Сильний висип виразок у шлунку.
- Рефлюксний езофагіт ступеню 2.
- Сильний проктоколіт з лівого боку;
- Атипове полісегментарне, викликане вірусом захворювання шкіри, Regio thoraci et facialis
- Периферійний парез N. facialis sin.
- Отит зліва. ,

4. Багатогранність та багатосистемність ураження у Ющенка можна
пояснити (але не довести) впливом будь-якого фактору чи факторів, дія яких викликала стресову та дистресову реакцію в організмі з врахуванням індивідуального стану системи резистентності організму. (Додаток 8)

У своєму заключенні медична комісія, призначена прокуратурою, прийшла до висновку, що "погіршення стану Ющенка В.А. після 5 вересня обумовлене активізацією прихованої (латентної) вірусної герпетичної інфекції, яка в подальшому проявилася типовими змінами у вигляді гострого інтерстиціального панкреатиту, ерозивно-виразкового ураження шлунку та дистальних відділів кишечника, лівобічного ексудативного плевриту, оперізувального лишаю з вираженим больовим синдромом. Неврит лівого лицьового нерву може бути пов'язаний з набряково-компресійними змінами стовбура лицьового нерву, що як і лівобічний отит, стали наслідком вірусної герпетичної інфекції. Факт активізації цієї інфекції підтверджується клінічними проявами та результатами серологічного дослідження, проведеного австрійськими спеціалістами". (Додаток 4)

На вимогу члена тимчасової слідчої комісії лікаря Михайла Васильовича Лободи комісія направила запитання до членів експертної групи фахівців дерматовенерологів, що була створена МОЗ України, до якої увійшли лікарі: Степаненко, Коляденко, Проценко, Лобанов, Каденко.

Комісію цікавило, які захворювання стали причиною явних специфічних змін на обличчі Віктора Ющенка, виходячи з результатів проведених обстежень і приписів лікарів австрійської клініки "Рудольфінерхауз".

Експертна група повідомила:

■ Причиною явних специфічних змін на обличчі пана Ющенка могли бути наступні встановлені в клініці "Рудольфінерхауз" захворювання:

- Червоні або рожеві вугрі на обличчі та грудях (ця хвороба також
має назву розацея).

- Атипове полісегментарне викликане вірусом захворювання
шкіри та периферійний парез, в тому числі оперізуючий лишай
(герпес Зостер) на спині. Лабораторне підтвердження вірусної

інфекції - пузирковий лишай 1-го та 2-го типів та опоясуючий
лишай.

■ Лікарі відзначили, що "стресові та фізичні перевантаження, погрішності в дієті зазвичай призводять до зниження імунітету та сприяють загостренню хронічних захворювань. У конкретній клінічній ситуації мали значення наявні порушення шлунково-кишкового тракту та підвищення рівня цукру у крові". Комісія підкреслила, що "вперше клінічний діагноз герпес на шкірі обличчя було відзначено в амбулаторній медичній карті 5 лютого 2000 року. Причиною рецидивів можуть бути загострення наявних хронічних захворювань. Атиповість клінічних проявів та перебігу даних захворювань з ураження шкіри обличчя полягає в тому, що має місце поєднання різних за етіологією та механізмом розвитку патологічних процесів на одній і тій же ділянці шкіри з залученням всіх шарів шкіри, її судин та нервових структур". (Додаток 24)

Тимчасова слідча комісія провівши всебічне та об'єктивне розслідування обставин хвороби кандидата на пост президента України, народного депутата України Ющенка Віктора Андрійовича встановила наступне:

- Немає жодних підтверджень факту умисного отруєння Ющенка В.А. та застосування проти нього біологічної зброї.

- Немає ні юридичних ні фактичних підстав стверджувати, що мав місце злочин, передбачений статтею 112 Кримінального кодексу України ("Посягання на життя державного чи громадського діяча").



Додаток

Расшифровка пресс-конференции в клинике "Рудольфинерхаус" 8.10.2004г. На пресс-конференции присутствовали:

1- директор больницы "Рудольфинерхаус" профессор Лотар Вике,
2- президент объединения "Рудолифинер - Красный Крест" профессор Михаэль Цимпфер,
3- главный врач неврологической клиники "Баумгартнергьое" профессор Х.Биндер,
4- лечащий врач В.Ющенко хирург профессор Николай Корпан;
5- хирург, профессор, доктор внутренней медицины Е.Пеннер.
На пресс-конференции также присутствовали 30 журналистов из Украины, России, Австрии и других европейских стран, а также народные депутаты Украины Е.Червоненко, П.Порошенко и А.Зинченко.

1: Цель пресс-конференции - информирование о состоянии здоровья В.Ющенко, а не интерпретации политических событий. Хотел бы извиниться перед присутствующими, которые вынуждены были пройти проверку специальной службой безопасности. Эта процедура не согласована с руководством больницы, является инициативой охранной фирмы, обеспечивающей безопасность мероприятия. Клиника - не место для политической борьбы иностранного кандидата в президенты. Главная цель врачей - оказание помощи пациенту В.Ющенко, который обратился с просьбой об этом.

Австрийская газета "Курьер", В.Шуманськи: "Как можно охарактеризовать состояние здоровья В.Ющенко"?
2: В.Ющенко прибыл в клинику 10 сентября с.г. с многочисленными поражениями органов брюшной полости, а также с неврологическими проблемами в области лицевого нерва. 18 сентября В.Ющенко, несмотря на предложении со стороны клиники продолжить лечение, оставил медицинское учреждение с целью продолжения участия в предвыборной борьбе. Вместе с тем, уже тогда обсуждался вопрос о необходимости повторного приезда к "Рудольфинерхаус" 30 сентября.

За период с 30 сентября внезапно начались боли, которые раньше не встречались в практике лечения таких болезней и природа которых на данное время врачам не понятна, так как не вписывается в общую картину болезни. С целью ее устранения пациенту была введена большая доза нового обезболивающего препарата, действие которого равно двадцати ампулам морфия. Однако этот шаг не привел к улучшению состояния пациента, и было проведено введение спинального корда.

Таким образом, благодаря проведенному с 30 сентября курса интенсивной терапии удалось нормализовать функционирование органов пищеварения пациента. На данное время боли отсутствуют, и пациент находится на пути к выздоровлению.
Австрийское прессовое агентство (АПА), О.Манкер: "Уверенны ли врачи, что пациент находится на пути к выздоровлению?"
2: Мы настроены оптимистически, за последние 36 часов состояние здоровья В.Ющенко улучшилось. Он очень скоро сможет возвратиться к своим делам. Я не говорю, что он на 100 % выздоровел, но анализы по органам - печени, поджелудочной железе, желудку - выглядят более оптимистически, они работают более нормально.

Вместе с тем, мы не можем исключить возможности возникновения других осложнений.

Газета "Ди Пресие", К.Мюллер: "Что вы можете сказать относительно сопровождения ситуации правоохранительными органами Австрии"?

2: Австрийские правоохранители наложили арест на все медицинские документы в связи с подозрением в совершении преступления в ситуации с В.Ющенко. При этом я категорически отвергаю версию журналистов, что документы арестовали, чтобы их не сфальсифицировали. Я отрицаю любую возможность фальсификации медицинских документов в "Рудольфинерхаус". За все годы моего руководства клиникой таких случаев никогда не было. Я не стану комментировать действия следственных австрийских правоохранительных органов.

Факт возникновения спинной боли и был тем фактором, который послужил причиной подозрения возможного применения биологического оружия. У нас нет опыта случаев биотерроризма, поэтому мы направили запрос о помощи. Руководство клиники инициировало обращение в Вашингтонский отравляющий центр и другие международные учреждения. Вместе с тем, у нас нет ни одного доказательства, что это было ядовитое вещество или биологическое вмешательство, но нет связи между болями и другими симптомами. Это непривычные, неординарные симптомы, но этого недостаточно для использования их как доказательств. Однако невозможность найти доказательства не означает, что таких доказательств нет. Я не стану комментировать ситуацию, поскольку мы только накануне обратились за помощью к другим институтам.

Австрийский журнал "Профиль", В.Мине: "Кто в клинике руководит, и выступил ли организатором проверки присутствующих службой безопасности украинский пациент"?

1: Я еще раз приношу присутствующим извинения. Хочу отметить, что организацию пресс-конференции было поручено местной фирме, которая также обеспечивала, без ведома больницы, безопасность.

"5 канал": "Прокомментируйте заявление Временной парламентской: следственной комиссии, сделанное 7 октября в Верховной Раде, в которой речь идет о некомпетентности австрийской клиники "Рудольфьнерхаус", которая постоянно ставит новые диагнозы".

2: В больничной практике время от времени случаются ошибки. Но в данном конкретном случае врачи готовы подтвердить все свои выводы, предоставленные раньше. Клиника "Рудольфинерхаус" не несет ответственности за заявления, которые были сделаны за пределами клиники.

Вопрос из зала: "Можете ли вы подтвердить достоверность сообщений в СМИ о влиянии на В.Ющенко веществ, находящихся в биологическом оружии"?

2: На данное время наши врачи не обнаружили ничего, что указывало бы на отравление пациента или воздействие на него биологическим оружием. Однако у больного появились симптомы, которые наши врачи в своей медицинской практике не наблюдали. Учитывая это, нами было принято решение обратиться за помощью к австрийским и международным организациям. Принимая это во внимание, наша клиника обратилась за помощью в Вашингтонский отравляющий центр и другие учреждения.
Вопрос из зала: "Как вы оцениваете настоящую ситуацию в клинике, есть ли криминальный аспект"?
2: Руководство больницы сотрудничает с австрийским судом, генеральной прокуратурой и министерством иностранных дел. Как я уже говорил, полицией в клинике была изъята история болезни В.Ющенко. Просил бы вас воздержаться от подобных вопросов, поскольку тема нашей конференции имеет сугубо медицинский характер.

РИА "Новости": "Вопрос к профессору Н.Корпану. Как вы можете
прокомментировать статью австрийской бульварной газеты "Курир", где речь шла о Вашей непрофессиональности"? :
4: Это - неправда, а что касается упомянутого издания, то против него уже существует 3 постановления суда. Тем не менее, я считаю, что этот вопрос не: имеет ничего общего с темой пресс-конференции."

"Украинская правда": "Все же хотели бы узнать о возможности или невозможность воздействия на В.Ющенко биологическим оружием"?

3: С медицинской точки зрения паралич лицевого нерва не имеет ничего общего с токсикозом.

"5 канал": "Распространяется информация об осуществлении давления на врачей клиники "Рудольфинерхаус". Насколько эта информация соответствует действительности"?

1: "Я ощущал психологическое давление, разные неизвестные лица звонили по телефону мне и угрожали. В связи с этим венская полиция приняла решение предоставить мне личную охрану.