В Україні аліменти будуть платити не тільки дітям: кому можна радіти
03.04.2018 11:21

Міністр соціальної політики України Андрій Рева в ефірі одного з українських телеканалів висловив думку, що дорослі діти також повинні платити аліменти на утримання своїх непрацездатних літніх батьків.

“Я вважаю, що в разі дітей до літніх батьків повинна бути жорстка відповідальність – потрібно законодавчо ввести серйозну відповідальність – вони теж повинні платити аліменти на утримання батьків. У 51-й статті Конституції написано, що батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків”, – заявив міністр.

Нагадаємо, вже сотні тисяч платників аліментів на собі відчули наслідки посилення законодавства. Міністр юстиції Павло Петренко повідомляв, що в Україні кожне четверте рішення суду пов’язане саме із стягненням аліментів.

За його словами,майже 100 тисяч українців, у яких є борги з виплати аліментів, позбавили права виїжджати за кордон. Крім того, 900 тисяч боржників за несплату аліментів позбавили водійських прав. Ще понад 80 тисяч українців отримали заборону на користування зброєю і полювання.

Крім того, українців, які мають заборгованість з виплати аліментів більше 6 місяців, чекає новий удар – боржників позбавлять права вирішувати питання про виїзд дитини за кордон. Відтепер на кордоні досить буде пред’явити довідку держвиконавця про заборгованість встановленого зразка. Така довідка видається протягом 10 днів на вимогу стягувача і дійсна протягом одного місяця з дня видачі.

Міністр юстиції Павло Петренко повідомляв, що за півтора місяці з батьків – боржників вже стягнули 310 мільйонів гривень.