Куди Всеукраїнська аграрна рада поділа гроші, зібрані з фермерів
04.04.2018 17:16

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) ґрунтовно підходить до "соєвого протистояння", новини про яке вже місяць лунають з усіх ЗМІ. Підігріли мітинги, заблокували траси в тринадцяти областях України, влаштували акції протесту під Верховною Радою та гучно сповістили про це громадськість. І все б нічого, якби за сценаріями нібито відстоювання прав простого фермера не крилися банальні грошові махінації з боку ВАР.

Докази збору коштів з агропідприємств в усіх куточках України минулого тижня опублікував ряд всеукраїнських ЗМІ. Як працює схема, організована представниками ВАР, наочно видно на фотографіях, що супроводжували новини. Станом на дату опублікування інформації, з аграріїв тільки Житомирської області ВАР зібрала майже 800 тис. гривень із заявлених 1,5 млн. Зрозуміло, що зараз ця цифра суттєво зросла. А якщо помножити її на всі області дії "акції ВАР", стають зрозумілими масштаби можливого шахрайства. А головне - реальних телевізійних сюжетів з висвітлення теми вийшло вкрай мало. Тоді на що ж реально були витрачені гроші українських сільськогосподарів?

Минув тиждень - і представники Ради зважилися прокоментувати, як відбувається розподіл фермерських пожертвувань. І тільки тоді, коли отримали безліч запитань та звинувачень від усієї сільськогосподарської спільноти. За словами заступника голови ВАР Михайла Соколова, звинувачення у фінансових махінаціях з грошима фермерів -
це не більше, ніж фантазія. Щоб розповісти свою правду, переконати громадськість в зворотному і розкрити реальні джерела фінансування, рада 05.04. планує провести прес-конференцію. Які нові факти для замилювання очей придумали представники ВАР та чи повірять їм фермери знову - побачимо в рамках запланованого заходу.

Нагадаємо, що на опублікованих раніше в ЗМІ скріншотах листування з аграріями Житомирщини була чітко сформульовано прохання про збір коштів і вказані реквізити для переказу грошей. За версією ВАР, вартість однієї хвилини ефірного часу на невідомому, але, мабуть, пріоритетному для профільної організації телеканалі становить 350 тис. грн! Більш бюджетний варіант запропонував 112 канал - 180 тис. грн за хвилину.

В ході розслідування журналісти з'ясували, що ціни суттєво завищені. Таких тарифів не існує навіть на рейтингових центральних телеканалах. Наприклад, на тому ж 112 каналі комерційний сюжет тривалістю 1,5 хвилини коштує всього 54 тис. грн. При цьому його покажуть в ефірі 4 рази!



У фокусі ЗМІ опинилися докази збору коштів з аграріїв для організації та висвітлення лише одного інформаційного приводу. Однак за кадром залишаються три місяці насиченого протистояння ВАР з «соєвими правками». Про реальні розміри бюджету ВАР і чорні статті витрат можна тільки гадати.