Тютюнові гаджети:  наскільки менше ризику для здоров’я?
09.04.2018 21:58

Відмова від куріння традиційних сигарет – тренд сьогодення. Нажаль не всі українці можуть відмовитися раз і назавжди від куріння, адже держава допомагає їм в цьому лише піднімаючі ціни на тютюн, та найжорстокішими в східній Європі обмеженнями місць де сигарети можна купити та запалити. При цьому, ринок пропонує декілька рішень для курців, які хочуть зменшити ризики для свого здоров’я.

Науковці стверджують, що існує лише один метод до нуля зменшити ризик виникнення захворювань пов’язаних з палінням – повністю відмовитися від паління. З цим погоджуються виробники.

Прагматичний погляд на проблему поширеності паління свідчить, що швидкість відмови від паління у всьому світі. Наприклад, відносна ціна сигарет для українців – найбільша в Європі. Повнолітній мешканець України із середньою зарплатою має витратити 20% свого доходу на шкідливу звичку; мешканець Німеччини – лише 5%. При цьому, в Німеччині поширеність щоденного паління традиційних сигарет складає 21% а в Україні – 23%.

Законодавці країн Євросоюзу, США вже регламентують загальні підходи до регулювання альтернативних та електронних систем доставки нікотину. Чи не найважливішу роль в цьому регулюванні відіграють данні неупереджених наукових досліджень. Відтак, дослідження National Academies of Sciences, Engineering and Medicine свідчить про позитивні короткострокові переваги для здоров’я курців, які повністю перейшли з традиційних сигарет на електронні системи доставки нікотину. http://nationalacademies.org/hmd/reports/2018/public-health-consequences-of-e-cigarettes.aspx Однак, з точки зору громадського здоров’я дослідники вбачають ризик в привабливості таких систем для підлітків.

Дослідження системи IQOS оприлюднені в березні стверджують, що під час використання тютюнових стиків в нагрівальному пристрої фільтр був розплавлений. Крім того, був виявлений гліколонітріл –один з різновидів високотоксичних формальдегідів. Нажаль, в дослідженні не вказано а ні концентрації ціх токсинів, а ні іх приналежності до аерозолю, що утворюється під час застосування пристрою. В прес-службі виробника висловили своє здивування результатами дослідження. «Полімерний фільтр не плавиться під час споживання. При використанні тютюнових стіків з IQOS біополімерна плівка в фільтрі твердне, це нормальна реакція на температуру аерозолю. Затвердіння і зміна кольору фільтра не є ознаками виділення будь-яких хімічних речовин,» - йдеться в коментарях Філіп Морріс Інтернешенл.
Українське дослідження засвідчило зменшення порушень функції крову у порівнянні з традиційним палінням.

Отже, науковці і виробники погоджуються: тільки відмова від куріння повністю знімає ризики. Щодо зменшення ризику від паління, данні переконливо свідчать про менший ризик під час використання тютюнових гаджетів, у порівнянні з ризиком від куріння традиційних сигарет. А курйозні дослідження, як то виявлення формальдегіду під час використання Iqos повинні сприйматися з певним скепсисом. Бо навіть новий Айфон Х визивав «критику” користувачів, мовляв в традиційному ісламському вбранні всі жінки зможуть «разлочити» один дєвайс с технологію розпізнавання обличча.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.