Вбивство на війні — не гріх: священик УПЦ пояснив трактування церкви
11.04.2018 08:45

Протоієрей Української православної церкви київського патріархату пояснив, чому вбивство на війні не є гріхом. І розповів, які заповіді потрібно шанувати у воєнний час.

Перший заступник голови Синодального управління військового духовенства протоієрей УПЦ КП Тарас Мельник пояснив, чому вбивство під час війни не вважається, як гріх. Священик впевнений, що на фронті заповіді «не убий» і «любов до ворогів» набувають іншого значення.

«Звичайно, заповідь «не убий», це про умисне вбивство, а заповідь захищати свою батьківщину, друга, брата, це, як кажуть, «немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх». Тому ми пояснюємо, що це наш священний обов’язок», — пояснює священик.

Протоієрей УПЦ КП назвав те, що відбувається на фронті нашим священним обов’язком і закликав українців до розуміння того, що Бог дав усім нам Україну та життя. І разом з тим у нас з’явилося право на захист себе і своєї родини та Батьківщини.

Тарас Мельник також згадав заповідь, в якій йдеться про прощення своїх ворогів. І закликає всіх розмежовувати деякі поняття. На даний момент йде справжня війна. Воїни стоять на захисті землі, на яку прийшли окупанти.

Кожен з бійців стоїть перед непростим вибором. І кожен розуміє, що сьогодні він зобов’язаний убити того, хто прийшов на його землю. Однак, протоієрей уточнив, що церква не благословляє йдуть на завоювання чужих земель.

Крім того, він відповів на часто виникаючі питання про освячення йдуть на бій. І прокоментував освячення зброї на фронті.

«Якщо розглянути це питання в теперішньому часі, то це йде не освячення зброї, а посвята наших воїнів на захист батьківщини. На жаль, трактують по-іншому. Коли хлопці йдуть на передову, священик читає молитву, окроплює їх водичкою, щоб Бог дав їм сил і мужності виконувати свій священний обов’язок», — стверджує священик.