Суд виніс важливе рішення, щодо права на підвищену пенсію
10.04.2018 08:04

Верховний суд остаточно пояснив, за яких умов українці можуть зберегти право на призначення пенсії державного службовця, передає Україна Online.

Обов’язковими умовами для цього є дотримання сукупності вимог щодо віку, страхового стажу і стажу державної служби.

Про це сказано в рішенні Верховного Суду, яке з’явилося на офіційному сайті відомства.

У документі говориться, що після вступу в силу нового закону України “Про державну службу” 1 травня 2016 року зберігають право на призначення пенсії державного службовця відповідно до попереднього закону України “Про державну службу” від 16 грудня 1993 року № 3723-XII) тільки ті особи, які мають стаж державної служби, вік і страховий стаж.

Також в рішенні наголошується, що особи-держслужбовці, яким встановлено інвалідність, з 1 травня 2016 року втратили право на призначення пенсії по інвалідності державного службовця в розмірах, визначених попереднім законом. При цьому вони зберегли право на призначення пенсії по інвалідності відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Верховний Суд вирішив не задовольняти позов до управління Пенсійного фонду України, в якому позивач просила визнати протиправною відмову в здійсненні переведення її з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця.

Верховний суд рекомендував застосовувати ці висновки в адміністративних справах за зверненням осіб до суду з позовами до територіальних органів Пенсійного фонду з вимогою призначити пенсію по інвалідності державного службовця.