Медіа-експерт Луканов розповів, як насправді поводяться з проросійськими журналістами в Криму
11.04.2018 14:08

Навіть проросійські журналісти відчувають, що свободи слова в Криму немає. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів медіа-експерт Юрій Луканов.

«Свобода слова — це можливість висловлювати свою точку зору, поширювати інформацію, яку ти вважаєш за потрібне, будь-яким способом, якій ти вважаєш за потрібне. Я думаю, що в Україні присутня така можливість, хоча, звичайно, як завжди, теоретичний постулат натикається багато практичних моментів, які часто перешкоджають», - зазначає співрозмовник видання.

В нашій країні, продовжує журналіст, люди, в принципі, можуть висловлюватися, інша річ, що ЗМІ відстоюють інтереси виключно своїх власників.

«Тому далеко не часто журналісти подають коректну інформацію, але це теж складова свободи слова. Але це у мене особливої тривоги не викликає, тому що якщо ви не можете знайти правдиву інформацію на цьому ресурсі, то можна перейти на якісь інший, тобто є вибір. Якщо порівняти інформацію з одного, другого і третього ресурсів, то може скластися об'єктивна картина», - додає Юрій Луканов.

Але на сьогодні, зазначає експерт, найстрашнішим є те, що деякі ЗМІ приховано фінансуються з Москви і використовують можливість вільно промовляти для брехні та маніпуляцій.

«Якщо б у нас не було війни, то до цього можна було б ставитися спокійніше, але оскільки у нас йде війна і дуже багато проблем, які були пов'язані саме з військовими діями з боку відомої нам держави, вони були спричинені пропагандою, яка роками впливала на наших громадян, і зараз ця діяльність продовжується на нашій території. І наші правоохоронні органи, СБУ не можуть дати адекватної відповіді, на жаль», - констатує наш співрозмовник.

«Крим — це є територія України формально, хоча контролюється зараз Росією, і на території Криму, якій підконтрольний Росії, там Росія влаштувала справжній терор по відношенню до вільної преси. Вони фактично виштовхали з півострова ті ЗМІ і тих журналістів, які не погоджувались з незаконною анексією Криму. І навіть проросійські журналісти отримують по повній програмі, вони відчувають, що свободи слова там немає. Але Україна на це не може впливати в правовому полі, оскільки права в Росії давно вже не існує, лише політичні заяви. Є діяльність громадських організацій, які намагаються зробити так, щоб там не остаточно поховали вільний простір. З більшим чи меншим успіхом працюють, і це важлива робота» - додає Юрій Луканов.