Семиволос розповів, як Україна допоможе НАТО з трансформацією пострадянського простору
12.04.2018 12:10

Для представників НАТО важливо побачити, наскільки є можливим ефективне запозичення їхніх інститутів країною пострадянського простору. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

За словами нашого співрозмовника, Україна дійсно потребує вступу до НАТО.

«Це абсолютно іншій рівень інститутів - тобто це рівень прийняття рішень, їхньої координації, відповідних навичок тощо. Очевидно, що ці інститути набагато активніші, ніж ті, що маємо ми. Для того, щоб ці інститути запозичити, ми повинні рухатися в бік інтеграції, і тільки за таких умов ми можемо реально ці інститути запозичувати і ставати більш ефективними. Тобто НАТО з цієї точки зору для нас є важливим для збільшення нашої ефективності — і держави, і особливо, коли мова йде про безпекову галузь», - пояснює експерт.

«Чи потрібні ми НАТО? На це питання важко відповісти, оскільки це здебільшого будуть міркування, сутність яких - наше бажання. Якщо спиратися на ті думки, ідеї, які були висловлені представниками країн НАТО, коли вони стосуються України, і особливо питання безпекові, то, звісно, ми маємо величезний досвід на сьогодні, найбільший, можливо, серед всіх країн НАТО, - військовий досвід прямого протистояння Росії. І цей досвід важко переоцінити», - продовжує Семиволос.

В цьому сенсі, каже пан Ігор, відбувається те, що називається — представники НАТО навчають нас, навчаючись у нас.

«Для представників НАТО також важливо побачити, наскільки є можливим ефективне запозичення їхніх інститутів країною пострадянського простору з усіма недоліками пострадянських інститутів. А це в майбутньому може бути дуже важливим елементом для трансформації всього пострадянського простору. Тобто це той корисний досвід, якій може бути покладений в основу практик, тренінгів і багато чого іншого, спрямованих на трансформацію пострадянського простору», - впевнений експерт.