Ось чому насправді жодна країна НАТО навіть на заїкається про вихід з Альянсу - політолог Таран
12.04.2018 12:22

В цілому в ЄС можна говорити про кризу європейських інституцій, але жодна країна навіть на заїкається, щоб виходити з НАТО. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політолог Сергій Таран.

«По-перше на території тих країн, які є в клубі НАТО, мир, і вони є країнами, які не міняють свої кордони від агресії сусідів. По-друге, країни НАТО — це не просто країни, які мають безпеку, це ще клуб країн, які мають відповідний рівень стандартів суспільства. Не може бути країна, яка не відповідає тим стандартам, наприклад, стандартам демократії, чи забезпечення прав свобод людини, членом цього клубу. Тому це не просто армія, це також дорожна карта реформ щодо прав людини і щодо того, якім має бути суспільство, які мають бути стандарти між силовиками і громадянським суспільством», - пояснює політолог.

«І третє, можна просто подивитися по наших сусідах, що у них сталося, коли вони вже стали членами НАТО - це країни Балтії, Східної, Центральної Європи. І ми побачимо, що всі ці країни виграли, жодна не програла. І в цілому в ЄС можна говорити про кризу європейських інституцій, але жодна країна навіть на заїкається, щоб виходити з НАТО», - додає Сергій Таран.

За словами експерта, Україна сьогодні більш, ніж будь-коли, готова до вступу в НАТО, тому що вперше серед українських політичних еліт і серед громадян є консенсус щодо євроатлантичного вибору.

«У нас, звичайно, є питання, і це питання війни, територіального диспуту з Росією. Це складне питання, але, принаймні, воно нас не має зупиняти, тому що якби свого часу ми почали цю дискусію щодо реформ і змін стандартів українських на стандарти НАТО ще в 2004-2005 рр., то ми би вже мали шанс приєднатися до цієї організації. Але, на жаль, цього не відбулось, тому треба починати зараз. Звичайно, сьогодні ми ще не можемо сподіватися, що нас приймуть в цю організацію, але для того, щоб нас прийняли, нам треба вже сьогодні почати консенсусний диспут серед політиків щодо того, що потрібне робити, щоб це сталося. І це тоді станеться», - резюмує співрозмовник видання.