Ця мова поповнює 1/6 бюджету країни: Фаріон пояснила, чому весь світ сьогодні вивчає англійську
13.04.2018 12:10

Саме відсутність національного самоусвідомлення породжує в країні олігархію і корупцію. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповіла народний депутат України Ірина Фаріон.

За словами нашої співрозмовниці, ми ще довго будемо мати ту яму, в якій сидимо власне через те, що більшість українського суспільства не виставляє правильних пріоритетів.

«Суть абсолютно не в корупції. Суть в відсутності національного самоусвідомлення. Саме відсутність національного самоусвідомлення породжує олігархію і корупцію. Тобто це є перше, а потім з цього випливає ще друге. Чи готове більшість українського суспільства так мислити? Я не знаю, я ставлю це як риторичне запитання. Але ми отримуємо війну за війною власне через те, що ми не вміємо оцінити той Божій дар, якій отримали тисячоліття тому», - зазначає Ірина Фаріон.

За словами експерта, найгарячіші суперечки в суспільстві сьогодні викликає саме мова.

«Дуже гострі конфлікти відбуваються передусім на мовному ґрунті, а не на ґрунті корупції і чогось ще іншого», - каже політик.

«Людина — це є синтез матеріального і ідеального. Мова — це є форма ідеального буття кожної нації. Мова — це кордони її культури. Мимоволі згадую Черчилля, коли йому принесли на підпис бюджет і в графі “Культура” були дуже малі кошти, він запитав: “Що ж це таке? Чому так мало плануємо на культуру?” На що йому відповіли: “Бо війна, сер”. - “Так що ж ми тоді захищаємо, якщо мі не захищаємо своєї культури?” А культура, без сумніву, винятково тільки в своїй мові. Тому англійську мову сьогодні вивчає вісь світ. Ця мова поповнює 1/6 бюджету, бо сьогодні, щоб скласти іспит В2 на звання професора і доцента, кожний викладач у скарбницю Великобританії має заплатити 2400 гривень. А ще має заплатити у скарбницю Великобританії підручник, якій коштує 480 грн», - розповідає пані Фаріон.

«Ви можете собі уявити, щоб у нас підручник з української мови в державі коштував 480 грн? Що б тоді було, якщо раптом українська мова коштувала 480 грн, як кляли б цю українську мову? Навіть не тих, хто виставили таку ціну, а саме українську мову. Ось вам найяскравіший показник ставлення народу до своєї мови», - додає співрозмовниця видання.