Мовне питання: Роман Чайка нагадав, що відбулося в Латвії, і зробив прогноз для України
13.04.2018 12:22

Через одне покоління буде взагалі смішно, що у нас на долю цілої країни колись впливало мовне питання. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український журналіст, ведучий політичного ток-шоу «5 копійок» Роман Чайка.

За словами нашого співрозмовника, мовне питання в Україні завжди було дуже штучною і політизованою темою, яку розігрували для певних регіонів, в основному східних і південних.

«На початку 90-х ще центральні і північні райони були центром, де проводилась ідеологія “розділяй і володарюй” на мовному питанні. Я думаю, що якщо після скасованого дурнуватого закону Кивалова-Колесніченко запустити нормальне законодавство, яке буде регулювати державну публічну сферу і не втручатися в приватну, то через 1-2 виборчих циклів не зможуть навіть педалювати цю тему. Тобто для молодого покоління 20+ мовне питання виглядає якимось дурнуватим, тому що вони вільно можуть перескакувати між двома, а ти, хто мають освіту, між 3-4 мовами», - впевнений журналіст.

Таким чином, констатує експерт, мовне питання є політичною маніпуляцією і політтехнологією.

«Це одна з важливих політичних цивілізаційних самоідентифікацій для держави, яка опікується територією і безпекою нації. Ми маємо хороший приклад Латвії, де бачимо останню істерику “руського миру”, якій має паспорти громадян ЄС, але граються в русько-мирські всі ці штучки. Саме шкільництво стало ось цим моментом: ми хочемо жити у Латвії, але без знання державної мови. Для нас цю прививку зробила російська агресія, тому думаю, що побачите, через одне покоління буде взагалі смішно, що у нас колись на долю цілої країни впливало це питання», - зазначає Роман Чайка.