Політолог Палій розповів, як «розколоти» Савченко за допомогою поліграфа
17.04.2018 15:07

Теоретично поліграф обдурити можна, тому американці досі не визнають дані такого дослідження як доказ в суді. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

За словами нашого співрозмовника, для того, щоб отримати достовірні дані дослідження з використанням поліграфу, Надія Савченко має дати свідчення кілька разів.

«Американці говорять, що достовірність поліграфу може сягати 80-90%, тобто це досить велика цифра. Якщо правильно і грамотно провести дослідження, наприклад, три дослідження поспіль, то ймовірність похибки не дуже велика», - пояснює експерт.

Політолог нагадує, як Савченко майже зірвала першу спробу провести дослідження. «Очевидно, вона готувалась, як його обходили, як його обдурити, бо це теоретично можливо, це треба довгі тренування. І через те, що теоретично можна обдурити поліграф через тренування психологічні, то американці досі поліграф не визнають доказом в суді. Це допоміжний доказ, а не основний», - наголошує Олександр Палій.

В той же час, додає експерт, поліграф досить корисний.

«Я знаю, наприклад, що у молодшого-Януковича, стоматолога, практично на всіх його фірмах 5 років тому були поліграфи, тобто вони перевіряли всіх — від бухгалтерів до технічного персоналу», - каже співрозмовник видання.