Справа Савченко: політолог Таран розповів, у чому сенс «випробування поліграфом»
17.04.2018 15:31

Результат дослідження на поліграфі важливий, він буде підтриманий медіа, але не матиме вирішального впливу на саму справу Савченко. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політолог Сергій Таран.

Співрозмовник видання нагадує про те, що поліграф в українському юридичному полі є добровільною процедурою, тому значення його буде суто загальне і не матиме чітких юридичних наслідків.

«Але якщо говорити про справу Савченко, то вона залежить не від того, чи буде поліграф чи ні, тому що поліграф не є істиною останньої інстанції. Навіть в західних судах поліграф береться до уваги, але він не є свідченням провини чи безвинності того, кого звинувачують», - пояснює експерт.

«Результат дослідження на поліграфі важливий, він буде підтриманий медіа, він буде висвітлюватись, але це матиме вирішального впливу на саму справу. А вирішальне значення для самої справи будуть мати інші докази: свідчення свідків, експертиза зброї і та інформація, яку вдалося зібрати негласно під час слідчих дій», - додає Таран.

На думку політолога, варто налаштуватися на достатньо довгий процес, оскільки в будь-якому разі він буде резонансний і потребуватиме ширшого аналізу доказів, ніж ті, що оприлюднені.

«У нас в Україні абсолютно ненормальна ситуація, коли ще до суду вся інформація, яка становить таємницю слідства, виходить через ЗМІ. У нас ще до початку суду громадяни вже роблять висновок, хто правий, хто винуватий. Зрозуміло, чому так відбувається — це відбувається тому, що у нас не завжди є довіра до правоохоронної системи, і тому треба перед громадянами показати, що треба довіряти, що докази справжні. Але загалом мені б хотілось, щоб ми уникли цієї традиції і дочекались, коли нарешті закінчиться засідання суду і звинувачення надало всі докази, а не тільки ті, що просочились у медіа», - констатує наш співрозмовник.