Мінімальну заробітну плату з травня не підвищать
18.04.2018 15:20

«Якщо влада не здатна забезпечувати належний рівень життя громадян, така влада повинна йти у відставку», – Олександр Соловйов, лідер «РОЗУМНОЇ СИЛИ», прокоментував відмову Мінфіну підвищувати «мінімалку» в Україні.

Мінфін зробив запланований моніторинг бюджетних ресурсів і дійшов висновку, що в Україні поки немає можливості для підвищення мінімальної зарплати до 4100–4200 грн. Про це заявив заступник міністра фінансів України Сергій Марченко.

Однак ще в грудні Кабінет міністрів і Президент України озвучували бажання вийти на показник мінімалки 4100 грн до кінця 2018 року.

«Уряд і Президент уже рік ділять між собою лаври: кому більше належить ініціатива підвищення мінімальної заробітної плати в Україні. Однак для багатьох українців в сьогоднішніх економічних реаліях – це питання виживання, а не підвищення рівня життя», – стверджує Олександр Соловйов.

Він упевнений: якщо влада не здатна забезпечувати належний рівень життя громадян, така влада повинна йти у відставку. Це звичайна практика в демократичних країнах в усьому світі.

«Замість реальних економічних рішень та інновацій ми бачимо самопіар, обіцянки та подачки. Адже навіть обіцяна мінімальна зарплата не відповідає реальному прожитковому мінімуму в країні. І говорити про економічні успіхи уряду та підвищення соціальних стандартів в умовах, коли весь дохід малозабезпечених громадян йде на оплату комунальних послуг та продуктів харчування, м'яко кажучи – цинічно! Особливий цинізм ситуації полягає в тому, що народні депутати в грудні минулого року підвищили собі зарплату до 17 тис. грн, а з урахуванням надбавок і премій, у них виходить більше 30 тисяч. Я вже не кажу про членів уряду та інших високопосадовців, які виписують собі премії на десятки, а то і сотні тисяч гривень. Такого абсурду немає в жодній країні Європи: щоб державні чиновники отримували в десятки разів більше, ніж звичайні громадяни», – підкреслив Соловйов.

Нагадаємо, мінімальна заробітна плата в Україні залишається найнижчою в Європі – 114 € за сьогоднішнім курсом. Найнижча мінімальна заробітна плата в Евросоюзі в Болгарії – становить 261 €, а найвища в Люксембурзі – 1999 €.

В цілому, країни ЄС за розміром мінімальних зарплат можна умовно розділити на 3 групи: перша група – національна мінімальна зарплата нижче 500 € в місяць (Болгарія, Литва, Румунія, Латвія, Угорщина, Хорватія, Чехія і Словаччина). Друга група -– національна мінімальна зарплата від 500 до 1000 € на місяць (Естонія, Польща, Португалія, Греція, Мальта, Словенія та Іспанія). І третя група, де національна мінімальна зарплата перевищує 1000 євро на місяць (Великобританія, Німеччина, Франція, Бельгія, Нідерланди, Ірландія і Люксембург). Україна зі своїм ганебним та принизливим ставленням до власних громадян, на жаль, тут навіть поруч не стоїть.