Рева: Декого з українців треба лишити соцдопомоги
20.04.2018 09:37

Міністр соціальної політики Андрій Рева відзначає: «Оскільки матір-одиначка може отримувати цілу низку пільг, існуюча система соціальної допомоги спонукає українців не створювати повноцінні сім’ї».

Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра з представниками регіональних ЗМІ 19 квітня у Києві, передає KR24.com.ua.

Міністр зауважив, що закон про адресну державну соціальну допомогу розглядають як універсальний закон, який повинен навести лад в системі надання допомоги громадянам.

Щодо підвищення пенсій, він зауважив, що люди, які мають великий стаж і малий заробіток та відповідно невисокий розмір пенсії, матимуть цей розмір прив’язаним до рівня мінімальної зарплати по Україні. Якщо мінімальна зарплата підвищується до 4200 гривень, мінімальна пенсія становитиме 1680 гривень, у разі підняття мінімальної зарплати до 5 тисяч, отримають підвищення мінімальної пенсії до 2 тисяч.

Щодо закону про соціальну допомогу, міністр зазначає, потрібно відійти від поняття статусу людини до прийняття до уваги її матеріального становища. Наприклад, багатодітному батьку, який має достатньо засобів до існування, пільги не потрібні. Якщо ж він має проблеми матеріального порядку, йому потрібно виплачувати кошти. Те ж саме, мовляв, стосується і матерів-одиначок. Кожна п’ята дитина в Україні нині народжується поза шлюбом і існує тенденція до підвищення цього показника.

Міністр зазначає: «Чому так? Тому що вся наша система соціальної допомоги спрямована не на підтримку сім’ї, а на підтримку гібридної сім’ї. Якщо у жінки є чоловік, але немає штампу в паспорті, це ж не заважає створити сім’ю, якої юридично не існує. Якщо її не існує, в дітей немає батька, значить, вона малозабезпечена і їй потрібно платити допомогу по малозабезпеченості, платити субсидію по повній програмі, харчування в школі давати безоплатно, навчати в спортшколі чи школі мистецтв безоплатно і так далі».

Якщо це порівняти зі становищем звичайної сім’ї, за це все повинні платити батьки. Отже, зараз держава стимулює людей не вступати в шлюб, про що відкрито говорить міністр соцполітики. Тому, на його думку, потрібно розвернути систему соціального захисту, стимулювати, щоб люди укладали шлюб, адже лише з повноцінними справжніми родинами можлива повноцінна держава. Те, що сім’я – це основа суспільства, зрозуміли вже в усіх країнах, як відзначає міністр.