Політолог Бала розповів про справжні масштаби чорнобильської трагедії
27.04.2018 12:22

Чорнобильська трагедія торкнулась не тільки України, але й всіх, хто, як мінімум, має атомну енергетику. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

За словами нашого співрозмовника, персонально шукати, хто винний, хто ні в Чорнобильській трагедії, не зовсім доречно.

«Ця трагедія так чи інакше пов'язана з тією системою влади, яка була на той час, тобто з СРСР. Люди виконували ті функції, які їм дозволялося робити і які їм наказували робити. Тобто, я думаю, що СРСР несе за це відповідальність, правляча Комуністична партія, якщо говорити не про саму аварію, а про парад, коли людей не попередили про небезпеку», - каже аналітик.

За словами експерта, атомна енергетика сама по собі дуже корисна і водночас дуже небезпечна.

«Враховуючи той факт, що саркофаг робили за гроші, які виділялися міжнародною спільнотою, то, безумовно, ця трагедія торкнулась всіх, хто, як мінімум, має атомну енергетику. Вони подивились на ту безпеку, яка у них є, і робили все можливе, щоб знизити можливість таких подій», - пояснює Віталій Бала.

«Мені здається, що саме питання безпеки використання атомної енергетики через цю трагедію стало одним з основних, і я сподіваюсь, що й надалі в цьому напрямку будуть робитися як наукові, технічні розробки, так і конкретні дії, щоб забезпечити громадян тих країн, які користуються атомною енергетикою, в першу чергу від можливості таких трагедій», - додає співрозмовник видання.