Політолог Палій про аварію на ЧАЄС: Радянська влада провела експеримент. Зараз це вже достеменно відомо
27.04.2018 13:21

Радянському режиму захотілось знати, як буде поводити себе ядерний реактор у разі атаки. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

Відповідаючи на питання, хто є справжнім винуватцем чорнобильської трагедії, наш співрозмовник зазначає наступне: «Що там копатися, винні зрозумілі — радянський режим, тому що він абсолютно безвідповідально, виходячи з потреб радянського імперіалізму, провів експеримент. Зараз це вже достеменно відомо. Експеримент полягав у тому, щоб спробувати подивитися, як ядерний реактор буде поводитися в умовах різкого зниження потужності».

«Для чого це робилося? Бо незадовго до цього Ізраїль бомбував реактор Саддама Хусейна в Іраку, і розбомбив той реактор, за пару років буквально до Чорнобильській катастрофи. І захотілось знати радянському режиму, як буде поводити себе ядерний реактор. Власне кажучи, доекспериментувалися», - додає експерт.

Щодо того, чи можна порівнювати трагедію на ЧАЄС с тим, що сталося нещодавно у Японії, то політолог каже наступне: «Якщо говорити про “Фукусиму”, то там був реактор зовсім іншого типу, який не робить вибуху, а робить виток. Замість вибуху в атмосферу він фактично забруднює територію кількох сотень метрів навколо, грубо кажучи, в радіусі кілометра, а можливо, і менше. А радянський реактор збудований таким чином, що він може забруднювати навколо тисячі кілометрів, що, власне кажучи, і трапилось. Небезпечне зараження було на відстані в окремих випадках близько 500-600 км. Просто інше технічне рішення».