Що зміниться для українців в травні: удар по кишенях водіїв і новий привід викинути телевізор
02.05.2018 05:51

Українців в травні чекають нові норми закону про ЖКГ і чергове подорожчання палива та проїзду.

Так, ще в 2017 році прийняли закон «Про житлово-комунальні послуги». Повністю він запрацює в 2019 році, проте деякі його норми вступлять в силу в травні цього року.

Зокрема, тепер загальна плата за комунальну послугу буде складатися з плати за абонентське обслуговування, за обслуговування внутрішньобудинкових систем і, власне, плати за послугу.

Також в травні платіжки почнуть рахувати по будинковим, а не квартирним лічильниках. При цьому загальнобудинкові лічильники стануть комерційними, тобто встановлювати і обслуговувати їх будуть за рахунок споживача.

Важливо також те, що постачальників комунальних послуг будуть позбавляти послуг за борги, попередньо попередивши за 30 днів. Виняток – електрика і газ.

Також українцям новий закон про ЖКГ дозволить знизити плату за ЖКП, якщо «послуга не була надана або її якість була незадовільним».

У травні українцям зроблять перерахунок субсидій на наступний сезон. Так, в квітні знижка надавалася ще з урахуванням доходів за першу половину 2017 року, а в травні поточного року з урахуванням доходів за друге півріччя.

У Мінсоцполітики відзначили, якщо людина стала пенсіонером, або перестала працювати і отримує тільки пенсію, – то вона має право звернутися із заявою на перерахунок субсидії з поправкою на його актуальні доходи в будь-якому місяці.

З 1 травня українців також чекає нововведення – вступає в силу закон про добровільне приєднання територіальних громад сіл і селищ до міст обласного значення.

Тепер ОТО будуть створюватися без проведення виборів, а керувати ними будуть чинні мери обласних центрів. Це допоможе поліпшити доступ до інфраструктури жителів сіл до кращих лікарень, шкіл, дитсадків.

Українських водіїв в травні чекає неприємна новина, адже через світове подорожчання нафти – зростає і ціна на паливо. Експерти прогнозують, що ціна на бензин може підскочити на одну-дві гривні, а якщо курс гривні ослабне, то зростання може бути більш значним.

Також в травні «Укрзалізниця» підвищує ціни на проїзд.

«Ми пройшли узгодження на рівні профспілок. Отримали відповідь від Державної регуляторної служби та Мінекономіки. Зараз перебуваємо на фінальній стадії з кількома міністерствами. Вартість квитків повинна вирости на 12%. Це означає, що, наприклад, купе Київ – Одеса буде коштувати 548 грн замість 488, а Київ – Харків – 448 грн замість 400», – попередила в. о. глави УЗ Євгена Кравцова.

Відзначимо також, що 1 травня один з найбільших провайдерів телекомунікаційних послуг «Воля» піднімає ціни на свої послуги. В середньому ціни на ТБ і інтернет виростуть на сім відсотків.