Політолог Яхно розповіла, як варто сприймати дивну заяву депутата ПАРЄ щодо РФ
07.05.2018 14:20

Висновок щодо членства РФ Рада Європи вже зробила. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Коментуючи заяву депутата ПАРЄ Анн Брассер про те, що Росія повинна залишатися в Раді Європи, в тому числі і для того, щоб можна було допомогти Україні, наша співрозмовниця зазначає наступне: «Подібні заяви не є актуальними після попереднього рішення, яке було прийнято в кінці року, коли дійсно повернення Росії могло трапитися через технічну зміну в регламенті роботи, яка надавала РФ можливість знов бути присутньою. І ми знаємо, що тоді була велика дискусія всередині самої Ради Європи, тому що якась частина країн, парламентарів висловлювали побоювання, що Росія взагалі може піти з Ради Європи, крім того, що внески не платити. Що Росія може взагалі покинути цю організацію, і тоді взагалі не можна буде ставити ніяке питання до РФ. А інша частина країн, і ця позиція врешті виявилась домінантною, це та позиція, яку якраз Україна відстоює, що такі намагання через технічні зміни повернути РФ можуть взагалі зруйнувати Раду Європу як інституцію»

«Якщо Рада Європи, яка є однією з перших міжнародних організацій, що на своєму рівні визнала, що Росія є порушником міжнародних правил, і неодноразово вказувала на те, що відбувається в Криму і на Донбасі, а потім сама вирішить, що на це можна не звертати уваги через якусь технічну зміну регламенту, то це може призвести до розвалу, тому що просто покаже повну неефективність, якщо таке здійсниться», - додає політолог.

На думку експерта, ця тема зараз не є актуальною.

«Я не можу сказати, яку мотивацію мають подібні заяви і як вони виникли, але я вважаю, що вони неактуальні сьогодні, тому що висновок з цього питання Рада Європи вже зробила. І за умови подальшої такої гібридної поведінки Росії — я маю на увазі Солсбері і те, що відбулася нещодавно хімічна атака в Сирії і Росія в чергове заблокувала резолюцію перед тим, як були нанесені удари по об'єктах в Сирії, було прийнято рішення, то зараз, коли порушуються і далі міжнародні правила, вже не по відношенню до України, то таке питання не є реалістичним, і я не думаю, що не те що більшість, а що є якась значна частина тих, хто підтримує таку ідею», - резюмує наша співрозмовниця.