Даниленко: Свято перемоги не може бути приватизовано однією з країн-учасниць Другої світової війни
08.05.2018 13:33

Війну розпочинають політики, але вони ніколи її не розпочнуть, якщо їхню агресію не підтримує народ. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

«Дискусія навколо 8 чи 9 травня для мене - це питання формування історії України не на основі радянської історіографії, а на основі національної історичної науки. І це завдання для наукового і освітянського товариства, які мали б долучитися до цього процесу», - каже експерт.

«Ми не маємо надмірно прискорювати цей процес, бо це питання стосується більшою мірою молоді, яка б мало читати українські підручники з історії, написані українськими авторами, в яких вони обґрунтують на достовірних документах, коли ж було підписано акт про капітуляцію. А власне кажучи, змістовно це свято повинно акцентуватися на примиренні. Воно не може бути приватизовано однією з країн-учасниць Другої світової війни, як хтось намагається це зробити. Це не повинно носити характер свідомого загострення і спекуляції на почуттях, традиціях людей, для яких 9 травня традиційно було сімейним святом. От цього треба уникнути», - додає політолог.

За словами нашого співрозмовника, українці мають обережно ставитися до феномену соціальної пам'яті.

«Головне — щоб ця дата не стала днем, якій роз'єднує громадян України. Звичайно, процес визначення не можна прив'язувати до якогось часу, бо перехід пов'язаний з процесом цивілізаційного розвороту, повернення України до Європи, адже історично капітуляція була підписана 8-го, як стверджують історики», - зазначає Сергій Даниленко.

«Як на мене, цей день має нести сенс усвідомлення відповідальності кожного громадянина за мир у своєї державі і на континенті. Війну розпочинають політики, але вони ніколи її не розпочнуть, якщо їхню агресію не підтримує народ», - резюмує експерт.