Топ-10 країн, які найбільше вживали алкоголь у 2017 році
14.05.2018 13:56

По даним ВОЗ список країн, громадяни яких найбільше вжили алкогольних напоїв на рік, виглядає наступним чином:

10 місце: Португалія.

Португальці п'ють приблизно 11,4 л. спиртного на 1 чол. на рік. За великий келих пива в супермаркеті доведеться заплатити майже 3,5 долара.

9 місце: Ірландія.

За офіційною статистикою рядовий ірландець випиває 11,6 л. алкогольних напоїв на рік. Ірландія знаменита своїм віскі і національним пивним брендом Guinness, яке п'ють майже всі, так як вважають низькокалорійним (198 ккал).

8 місце: Німеччина.

Національний напій - шнапс. В середньому німці споживають 11,7 л. алкогольної продукції. На Октоберфесті, святі врожаю, буває більше 12 млн. чол., І пиво тут варто до 13 доларів за літровий келих.

7 місце: Франція.

У Франції споживання чистого спирту на рік на одну людину становить 14,2 літра. Одного тільки пива в країні щорічно на душу населення випивається 35,5 літрів. Можна сказати, простіше - рідко, коли прийом їжі не супроводжується прийомом вина.

6 місце: Росія.

У 2017 році споживання алкоголю населенням трохи знизилося, але країна все ж увійшла в десятку найбільш питущих в світі. Середньостатистичний росіянин за рік випиває 15,1 л. спиртного. Жінки вживають наполовину менше - 7,8 л. Попадання Росії в рейтинг найбільш питущих країн багато в чому обумовлено відносно низькою вартістю спиртного, в порівнянні з Європою - 4 долари за півлітра і низьким рівнем життя.

5 місце: Литва.

За словами директора Департаменту неінфекційних хронічних захворювань і зміцнення здорового способу життя Європейського бюро ВООЗ, в Литві в 2017 році один житель в середньому спожив 16 літрів алкоголю.

4 місце: Чехія.

Національний напій - Бехеровка. Житель Чехії в середньому випиває в рік 16,4 л. міцного напою. Пива доводиться майже по 160 л. на чол. Пиво в цій країні є частиною культури, його тут варять багато століть. Знамениті на весь світ чеські бренди Velkopopovicky Kozel, Krušovice, Radegast і Pilsner - це класика пивних сортів.

3 місце: Естонія.

Трійку найбільш питущих країн світу 2017 відкриває Естонія. Національний напій - «Старий Таллін». Незважаючи на те, що столиця країни багато разів отримувала звання «Місто культури», п'ють естонці навіть більше, ніж росіяни: 17,2 л. на чол. на рік. З алкогольних напоїв тут більше віддають перевагу пиву. Воно коштує 3 долари за келих, ель або інший алкоголь коштує приблизно 5 $.

2 місце: Україна.

В Україні в рік на людину припадає 17,4 літра спиртного. Українці вважають за краще пити вина вітчизняних виробників, головним чином через доступну вартості, в порівнянні з європейськими марками.

1 місце: Білорусь.

Сама питуща країна світу 2017 року. Тут кожен житель в середньому випиває 17,5 л. спиртного на рік. Причому, міцні напої воліють 47% людей, пиво, тільки 17%, інший алкоголь -32%, ну а вино зовсім мало - 4%. Жінки теж люблять випити, в середньому, 7 л. на рік.

Окремо додамо, що за даними Держстату, витрати українців на алкоголь у 2017 році склали 12,2 млрд. грн. на горілку і лікеро-горілчані вироби.

При цьому на вино українці витратили на половину менше - 5,8 млрд грн.

Так, в середньому кожен житель України витратив 287 грн на горілку і лікеро-горілчані вироби. На вино кожен українець витратив приблизно 137 грн.

Відзначається, що в 2017 році на коньяк і шампанське українці витратили 3,8 млрд грн і 2,6 млрд грн відповідно. А в середньому за рік кожен українець витратив 89 грн на коньяк і 61 грн на шампанське.

Витрати на пиво в минулому році становили в цілому 12,04 млрд грн. Таким чином кожен українець витратив на цей напій близько 283 грн.