Славомір Новак: «В жодній країні світу центральні органи влади не відповідають за 170 тисяч км. доріг»
15.05.2018 11:26

Кожна країна проходить свій шлях, у тому числі шлях розвитку дорожньої інфраструктури. В жодній країні світу – навіть із набагато більшими бюджетами, - центральні органи влади не відповідають за таку протяжність доріг. Про це під час зустрічі з представниками громадськості та преси заявив виконуючий обов’язки Голови Укравтодору Славомір Новак.

Виконуючий обов’язки Голови Укравтодору зазначив, що в Україні, на відміну від країн Європи, держава в особі окремого органу державної влади до 1 січня 2018 року відповідала за 170 тисяч км доріг. Він навів приклад Польщі, де Генеральна Агенція доріг крайових та автострад (аналог Укравтодору) відповідає лише за 19 тисяч км доріг державного значення, а фінансування в перерахунку на гривні становить 160 мільярдів гривень на рік.

«На відміну від Польщі та інших країн Європи, на фінансування доріг в Україні роками виділялися мінімальні кошти. Наприклад, з 2005 по 2010 рік на дороги було направлено від 3 до 7 млрд гривень. Як результат – в цей період в країні майже нічого не ремонтувалося. Винятком були 2011-2012 роки, коли Україна активно готувалася до UEFA Euro 2012. Через пропущені міжремонтні терміни, невідповідність сучасним навантаженням, відсутність сучасних технічних стандартів, сьогодні ми витрачаємо більше часу та більше коштів для відновлення доріг», - заявив Славомір Новак.

Виконуючий обов’язки Голови підкреслив, що завдяки децентралізації ситуація змінюється: наразі із загальної протяжності мережі автомобільних доріг загального користування в 170 тисяч км. 47 тисяч км. - це дороги державного значення, 123 тисячі км. - це дороги місцевого значення. Завдяки гарантованим субвенціям до обласних бюджетів вже з цього року дороги місцевого значення отримали нові можливості для розвитку.

Представник «Авто-Євро-Сили» Олександр Чернявський зазначив, що кожен українець сплачує податки, а отже, має повне право знати, як витрачаються кошти.

Виконуючий обов’язки Голови Укравтодору, Славомір Новак зауважив, що участь громадськості в контролі якості виконаних робіт надважлива. «Вона стане нам у нагоді. Ми відкриті до співпраці з громадськими організаціями, зокрема, ГО «Закон і Контроль», ГО «Дорожній Контроль України», ГО «Авто-Євро-Сила» ми пропонуємо долучатися до перевірок якості ремонту українських доріг», - резюмував Славомір Новак.