Остап Дроздов: Ідеологічна червона література має піти на смітник, як і нацистська
16.05.2018 12:22

Весь пласт «ідеологічної червоної літератури» має бути вилучений з програми українських шкіл. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український письменник, журналіст, ведучий хард-ток-шоу «DROZDOV» та політичного ток-шоу «Прямим текстом» на українському телеканалі ZIK Остап Дроздов.

На думку нашого співрозмовника, до української культури письменник Михайло Булгаков не належить: він є носієм великоросійства і Україну ніколи не відчував як свою Вітчизну.

«Я вже давно переріс шкільну стурбованість своїми «світочами культури й літератури», тому до всіх творчих людей ставлюся лише з позиції їхньої біографії. Критеріями національної культури я не вимірюю нікого й ніколи, бо ці критерії є занадто вузькі», - зазначає експерт.

«Булгаков мені є цікавий як морфініст, тобто залежна людина, яка пережила свою приватну наркоманію, що розвинула в ньому потойбічний містицизм. Його біографія належить до біографій видатних людей свого часу. Співчуття до національно-визвольних змагань він не виявляв – у цьому плані Булгаков є мені чужим і стоїть у переліку іноземних авторів. Зрештою, вся російська література першої половини 20-го сторіччя є шовіністичною щодо України, і про це треба говорити кожному школяреві, який читатиме твори хай геніальних, але українофобів того часу», - додає Дроздов.

На думку журналіста, весь пласт «ідеологічної червоної літератури» має бути вилучений узагалі з програми українських шкіл.

«Ніякої цінності немає в творах, що глорифіковують сталінізм, більшовицький режим тощо, відтак вони повинні піти на смітник, як і вся нацистська література, якою б талановитою вона не була. Є вічні твори, а є кон’юнктурні, і їх варто відсіювати», - додає співрозмовник видання.