Гавриш пояснив, чому 47% прихильників НАТО в Україні - це тривожний сигнал
23.05.2018 12:58

Поки в Україні не буде великого компромісу щодо вступу до НАТО, мови про те, що Захід серйозно ставиться до вступу нашої країни до Альянсу, не буде. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

За словами нашого співрозмовника, 47% людей, які підтримують сьогодні вступ до НАТО, свідчать, що в Україні продовжується великий розкол між двома величезними частинами народу: одна прагне до Заходу, інша намагається залишитися в СРСР з Росією.

І ця соціологія не є позитивною, вона свідчить про національний розлом посередині країни і про те, що українська політична влада не може використати цю війну для просування України в НАТО.

«Попри піар-кроки в цьому напрямку жодних реальних зусиль для проведення реальних реформ, які могли б надати можливість Україні підняти себе на інший рівень демократичного і одночасно безпекового існування, нинішня влада не робить», - констатує експерт.

За словами Степана Гавриша, вступ України до НАТО є чи не єдиним майже реальним стратегічним способом зберегти українську державність і будувати сучасну модерну країну.

«За часів Кучми 36% українців прагнули вступити в НАТО, але тоді велась дискусія — бути з Росією чи з Заходом. Сьогодні такої дискусії немає. Росія воює з Україною і незаконно порушила не тільки Будапештський меморандум міжнародного права, а й двосторонніх відношень — Договір про дружбу і партнерство, і ще до 200 міжнародних документів. Анексувала Крим, веде пряму агресію на Донбасі, ставлячи перед собою мету не допустити розвитку української державності. Позбавити українців не лише їх держави, а й єдиного місця їх існування як окремого народу, перетворивши їх в частину «руського миру», - констатує наш співрозмовник.

Експерт також звертає увагу та деякі об'єктивні проблеми.

«Перша - це те, що Росія намалювала червону лінію на кордоні України з Заходом і вважає, що НАТО, власне як і ЄС, Захід, просуватися зі своєю інтеграцією дальше не може. І ця червона лінія є предметом жорсткого протистояння між Росією і Заходом. Останні переговори Меркель в Сочі продемонстрували, що Європа, скоріше, готова з цим змиритись, ніж власне протидіяти цьому», - зазначає Гавриш.

«Друга проблема, і ця проблема буде обговорюватися на саміті НАТО в Брюсселі в середині липня, про вето Росії, яке вона наклала на розширення НАТО. І це не тільки з Україною пов'язане, а і з Сербією, тобто з Балканськими країнами. Питання з Македонією фактично вирішено, Захід тисне на Македонію, надаючи сі обмежені ресурси, то питання з Сербією, найбільшою балканських держав — ні», - додає аналітик.

В той же час, каже політик, в нинішніх реаліях Україна не тільки погано модернізує і реформує Збройні сили, перетворивши їх на окопну армію, але й не проводить інших реформ, які б забезпечили саме прагнення майже половини українців у НАТО.

«І зрозуміло, що поки не буде 2/3 українців, тобто поки не буде великого компромісу щодо вступу до НАТО, то мови про те, що Захід серйозно ставиться до вступу України в НАТО, не буде», - резюмував експерт.