Економіст Новак розповів, що зможе врятували Україну від дефолту
08.06.2018 12:46

Якщо Україна не матиме нових валютних вливань від МВФ та ЄС, то через рік ми муситимемо оголосити дефолт. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

Наш співрозмовник нагадує про те, що Україна наближається до моменту зовнішніх боргових виплат за попередні взяті кредити за багато років за формулою 20+5 млрд дол: 20 млрд — це державний, гарантований державою борг, і ще 5 млрд — борг державних підприємств.

«Якщо підприємствам не вдасться самостійно обслужити борг, то все одно прийдеться виплачувати кошти з державного бюджету. І якщо у нас не буде нових валютних вливань для того, щоб елементарно перекредитуватися, бо якщо помножити цю суму в 25 млрд дол. на курс, а уряд запрограмував разом з НБУ подальшу девальвацію гривні, мінімум до 30 грн за долар на кінець цього року, 31,5 грн — на наступний, 32, 5 грн — на 2020 р. тощо. Так що якщо порахувати хоча б по 30, то зрозуміло, що силами лише державного бюджету ми не зможемо обслуговувати цей борг, якщо не буде нових валютних вливань», - констатує економіст.

Експерт нагадує про те, що неспроможність бюджету виконувати свої боргові зобов'язання в фінансовому світі називається дефолтом державного бюджету.

«Тому дійсно, якщо ми не будемо мати нових валютних вливань від МВФ, ЄС, чиї гроші чітко пов'язані з траншами МВФ, то ми якщо не наступного року, то через рік мусимо будемо оголосити цей дефолт. А нові валютні вливання від МВФ і від ЕС, як мінімум, зараз залежать від питання створення Антикорупційного суду за варіантом, узгодженим з Венеціанською комісією», - додає співрозмовник видання.