«Братський вогонь»: сьогодні Росія влаштувала найбільшу атаку на Україну в історії
17.06.2018 23:55

Рівне 242 роки тому за наказом Катерини II, царське військо захопило й знищило Запорізьку Січ

Сталося це після завершення російсько-турецької війни, коли запорожці допомогли Москві в ній здобути перемогу.

Рішення про ліквідацію Січі було прийнято 23 квітня 1775 року на раді при імператорському палаці. На початку червня 1775 року російські війська під командуванням генерала сербського походження Петра Текелія, які поверталися з османського походу, несподівано оточили Запорізьку Січ. Підтвердженням цього є те, що на той момент там перебувало лише декілька тисяч козаків.

Телекія оголосив імператорський указ про ліквідацію Запорізької Січі. Січове товариство через нерівні умови здалося противнику: допомога не могла до них підійти, а проливати кров людей козаки не захотіли. В результаті цього, вони були взяті в оточення і залишилися без командування.

Більш того, однією з імовірних причин здачі супротивника історики називають страх за власні сім’ї, адже Москва могла розправитися з ними в якості помсти.

Тоді Петро I провів жорстоку каральну експедицію по Україні, у ході якої була і батуринська різанина.

16 червня 1775 року російські війська повністю знищили Січ. Все майно і козацькі архіви були вивезені до Петербурга, а старшину і кошового отамана Петра Калнишевського звинуватили в зраді і засудили до каторги.

Слід уточнити, що в знищенні Запорозької Січі активну участь брали донські козаки, які не знали жодної жалості до українських «братів».