Порошенко підписав закон про військову службу: що зміниться
21.06.2018 12:01

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих питань проходження громадянами військової служби» підписав президент України Петро Порошенко.

Інформацію про це оприлюднили на офіційному сайті президента.

Зазначається, що головна ціль документу – підвищити мотивацію громадян до проходження військової служби.

Закон вносить зміни до законів України: «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»; «Про військовий обов’язок і військову службу»; «Статут внутрішньої служби Збройних Сил України».

Згідно з законом, вік прийому громадян у курсанти вищих військових навчальних закладів підвищується з 23 до 30 років. Таким чином, учасники АТО та операції Об’єднаних сил зможуть вступати на навчання та продовжувати військову службу офіцерами або сержантами.

Граничний же термін перебування у запасі військовозобов’язаних-жінок збільшили до 60 років. Все це – для забезпечення гендерної рівності та збільшення мобілізаційного ресурсу.

Також спростять умови укладання короткотривалих контрактів на проходження військової служби.

Новий закон дає можливість звільнитись чи укласти новий контракт військовослужбовцям, дія контрактів яких примусово продовжена після закінчення його строку в особливий період. Це ж стосується військовослужбовців, які уклали контракт до закінчення особливого періоду й оголошення демобілізації.

Додаткова можливість з’явиться у військовослужбовців, визнаних рішеннями військово-лікарських комісій непридатними за станом здоров’я до військової служби. Тепер вони зможуть продовжити службу на тих військових посадах, які не потребують фізичних навантажень.