Юрчишин: Україна може розрахуватися з боргами до 2020 року, але потім трапиться дещо неприємне
22.06.2018 13:57

В найближчий рік-два ми зможемо розраховуватись з боргами, але надалі в країні, яка виходить з фінансових ринків, ситуація буде залишатися доволі складною. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.

Коментуючи заяву голови Національного банку Якова Смолія про те, що Україна зможе виплатити боргові зобов'язання до 2020 року без зовнішнього фінансування, в тому числі і без кредитів МВФ, Василь Юрчишин зазначає, що це цілком можливо.

«Хоча виплати значні, але на сьогодні резерви НЮУ достатньо стійкі. Крім того, хоча темпи зростання економіки слабкі, але ж все-такі економіка позитивна. Тому, якщо не буде зовнішніх факторів, я думаю, що ми справимось з зовнішніми виплатами», - прогнозує експерт.

Але, додає аналітик, ситуація не вичерпується лише тим, чи достатньо у нас мільярдів.

«Справа у тому, що присутність чи відсутність України на ринках запозичень і перебування в ситуації, коли резерви скорочуються, - це індикатори привабливості країни і конкурентоспроможності. Якщо країни побачать, що ми хоча і виплачуємо, але показники резервів при цьому погіршуються, то це буде погіршувати вже макроситуацію», - попереджає співрозмовник видання.

За словами економіста, цілком можливо, що в найближчий рік-два ми зможемо розраховуватись з боргами, але надалі в країні, яка виходить з фінансових ринків, ситуація буде залишатися доволі складною.

«Характерний приклад - Аргентина, яка в свій час оголосила дефолт, потім десятиріччя знаходилась поза ринками, і дуже складно відбувалось її повернення на фінансові ринки. Зараз ситуація дещо покращилась, і МВФ готовий надавати допомогу Аргентині, але вартість дефолту і відсторонення від міжнародних ринків коштувала дуже дорого. Тому важливо, щоб подібна ситуація не повторилася у нас», - каже експерт.

Тому, додає Василь Юрчишин, з одного боку, формально ми не будемо банкрутами, але не треба це розглядати як крайній сценарій.

«Знов-такі, в ситуації, коли видно, що МВФ не дуже готовий профінансувати Україну, має бути активізація діяльності приватного сектору, активізація залучення іноземних інвестицій тощо. Тобто ті джерела, які, з одного боку, виступають як альтернатива для зовнішніх запозичень, з іншого боку, мають більш привабливий і позитивний сенс для економічного розвитку», - резюмував економіст.