12 питань, на які не зміг відповісти власник «Нібулона» Олексій Вадатурський
05.07.2018 17:46

4 липня на порталі Ліга.нет відбулася прес-конференція генерального директора компанії «Нібулон» Олексія Вадатурського. Незважаючи на те, що за словами організаторів, цей захід було організовано, щоб дати відповідь на питання про «…незадовільний фінансовий стан та складні відносини з кредиторами, участь у приватизаційних процесах, отримання податкових пільг та мінімізацію податків…», власник миколаївського зернотрейдера протягом двох годин уникав будь-якої конкретики і постійно натякав на те, що всі жорсткі питання на адресу «Нібулону» - не більше ніж інформаційна кампанія з боку міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Втім, з огляду на те, що протягом останнього часу діяльність «Нібулона» викликала значний суспільний резонанс, вважаємо за доцільне звести підняті питання в один матеріал та ініціювати більш широке обговорення діяльності миколаївської компанії.

1-2. Питання про можливе швейцарське громадянство

Чи правда, що в структурі «Нібулона» є компанії з іноземною юрисдикцією, і що вони сплачують податки не в Україні, а за кордоном? Конкретно якою є сума податків, які протягом останніх років «Нібулон» сплачував до державних бюджетів інших країн, оминаючи український?

Як часто ви буваєте у Швейцарії? Чи правда, що ви і члени вашої сім’ї мають посвідки на проживання у Швейцарії чи навіть громадянство Швейцарії? Як ви можете пояснити той факт, що українські журналісти зафіксували ваше ім’я та імена членів вашої сім’ї на дверях будинку у швейцарському місті Невшатель (за адресою Авеню де ла Гар, 49)?

3. Згадки «Нібулона» в скандалі з «Панамапейперз»

Чи правда, що до того як ви стали керівником швейцарської дочки «Нібулона» її директором був бізнесмен Девід Кларк, який відповідно до документів з архіву Mossack Fonseca (так звані Панамапейперз) паралельно до роботи в «Нібулоні» керував і декількома офшорами російських зернотрейдерів?

4-5. Екологія та радіоактивний мул

Деякі експерти та громадські організації робили заяви про те, що неконтрольовані роботи «Нібулона» у руслі Дніпра можуть призвести до екологічної катастрофи, оскільки призведуть до підняття і накопичення радіоактивного мулу. Називалися навіть конкретні цифри – кількість піднятого мулу оцінювалася як еквівалент 300,000 залізничних вагонів, також говорилося про можливість опромінення мешканців дніпровських міст стронцієм-90 і цезієм-137. Який вплив матимуть роботи «Нібулона» на життя людей? Яким чином вони можуть вплинути на врожайність прилеглих земель і популяцію риби у Дніпрі?

Як «Нібулон» слідкує за дотриманням екологічного законодавства, адже компанія будує багато об’єктів на воді, і саме такі об’єкти підпадають під особливо суворі екологічні вимоги?

6-8. Діяльність сина – нардепа Андрія Вадатурського

Чи правда, що у 2013 чи 2014 році ваш син Андрій Вадатурський своїми непродуманими операціями на Чиказькій біржі завдав «Нібулону» збитки у розмірі 200 мільйонів доларів і намагався приховати цей факт від кредиторів вашої компанії?

Чи правда, що кредитори «Нібулона», а саме Rabobank, BNP Paribas і ЄБРР, вимагали звільнення вашого сина з компанії і для вирішення цього питання ви відправили його до Верховної Ради, де він і лобіює інтереси «Нібулона» сьогодні?

Хто в компанії приймає ключові управлінські рішення? Яким чином здійснюється корпоративне управління? Ці питання викликані тим, що колишні співробітники компанії стверджують, що всі рішення на «Нібулоні» приймаються тільки однією людиною – вами. І якщо це так, то яким чином ви допустили, щоб ваш син зробив таку помилку в операціях на Чиказькій біржі? Як сталося, що ви не володіли ситуацією у компанії?

9-10. Непрозора фінансова звітність

Чому «Нібулон» не публікує фінансову звітність на своєму сайті? Це робиться багатьма компаніями, навіть непублічними. А «Нібулон» навпаки заявляє про те, що це дуже прозора компанія. Чи не пов’язане це з тим, що експерти можуть побачити реальний фінансовий стан «Нібулона» і його реальну організаційну структуру зі всіма його офшорами?

Наскільки глибоко іноземні члени Спостережної ради «Нібулона» інформуються про діяльність компанії? Що ви можете сказати коментаторам, які заявляють що вони надали свої імена компанії «Нібулон», оскільки повірили Олексію Вадатурському, а насправді їхні імена використовуються тільки для того, щоб прикривати фабрикацію фінансової звітності?

11-12. Протидія міністерству інфраструктури

ЗМІ пишуть про те, що «Нібулон» намагається монополізувати ринок річкових перевезень, а Міністерство інфраструктури України не дає цього зробити. Може в цьому причина конфлікту між Андрієм Вадатурським і міністром інфраструктури Володимиром Омеляном?

Чи правда, що сім’я Вадатурських лобіює народного депутата Андрія Вадатурського на посаду міністра інфраструктури України? Чи в цьому полягає причина публічного конфлікту з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном?

Заради справедливості зазначимо, що обидва питання, підготовлені нашими власними журналістами (про фінансову звітність та лобіювання сина на посаду міністра інфраструктури) не встигли пройти модерацію на сайті «Ліги», але з огляду на те, що інші відвідувачі ставили дуже схожі питання, ми залишаємо їх у цьому матеріалі.