Економіст Кушнірук дав пораду тим, хто не хоче жити на мінімальну пенсію
09.07.2018 12:46

Українцям треба не сподіватися на пенсію, а дбати про власні особисті накопичення. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, технологічно людина, яка отримує «зарплату в конверті», може робити пенсійні перерахунки особисто протягом життя.

«Наприклад, можна взяти за основу те, що ця людина отримує мінімальний дохід - 3200 грн, і з цієї суми робити внески до Пенсійного фонду. І в цьому випадку формально буде рахуватися, що вона робила внески. Просто особа власноруч перераховує в Пенсійний фонд внески, за кожною людиною закріплений рахунок пенсійного страхування. І в цьому випадку їй буде нараховуватися пенсія. Але вона повинна платити хоча б з мінімалки», - пояснює експерт.

На думку економіста, солідарна пенсійна система взагалі є безнадійною з точки зору свого майбутнього.

«Для тих, хто зараз на пенсії, для них нічого не змініться: вони як не мали грошей, так і не матимуть. Умовно кажучи, мінімальна пенсія, яка їм платиться, так і буде платитися, тому що у держави просто немає коштів», - констатує Кушнірук.

«Ми маємо величезний дефіцит ПФ. Ситуація в майбутньому ще погіршиться, тому що людей похилого віку ставатиме все більше у співвідношенні з працюючими. У нас в 90-і роки був провал з точки зору народжуваності у співвідношенні на одну жінку. Щоб було просто відтворення населення, жінка повинна народжувати 2-3 дитини. А ми мали ситуацію, коли у нас була 1,9 народжуваність, тобто вдвічі менше, ніж потрібно для простого відновлення» - додає наш співрозмовник.

Умовно кажучи, резюмує Борис Кушнірук, за 10-15 років нічого, крім мінімуму, люди отримувати не будуть.

«Тому в кращому випадку, вони можуть собі робити внески, щоб вирішувати для себе цю проблему і отримувати хоч якусь мінімальну пенсію. Але потрібно чітко розуміти, що більше, ніж мінімум, вони отримувати не будуть. У держави не буде для цього коштів. Тому людям потрібно дбати про власні особисті накопичення які вони можуть вкладати, наприклад, в нерухомість. В будь-яких випадках вони зможуть її здавати. В дітей, що будуть їхньою опорою. І тільки на це вони можуть розраховувати», - додає економіст.