У Раді готують нові штрафи, заплатять навіть малюки
14.07.2018 12:29

У Верховній Раді звернули увагу на проблему буллінг (цькування) в українських школах, яка, за даними численних досліджень, набула загрозливих масштабів.

Нардепи пропонують не просто визнати існування проблеми в Україні, а й встановити систему контролю та покарання для любителів «придавити авторитетом» однокласників і колег по роботі. З цією метою група з 17 парламентаріїв внесла до Верховної Ради проект закону №8584.

Насамперед документ дає чітке визначення терміну «буллінг». Під ним нардепи пропонують розуміти «моральне або фізичне насильство, агресію, в будь-якій формі, або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати людини своїм інтересам, і мають ознаки свідомого жорстокого поводження».

За такі дії по відношенню до будь-якій людині депутати пропонують штрафувати дорослого (старше 16 років) лиходія на 20-50 неоподатковуваних податком доходів громадян (НДМГ) – тобто 340 – 850 грн. Але в разі повторного правопорушення протягом року, а також якщо об’єктом буллінг став неповнолітній, максимальний розмір санкцій збільшиться до 3,4 тис. грн.

Якщо правопорушення допустить дитина (до 16 років), штраф в розмірі 340 – 850 грн. повинні будуть виплатити його батьки.

В українській школі відповідальність за протидію Буллінг хочуть покласти на керівника. Саме він повинен буде збирати батьківські скарги, ініціювати розслідування і збирати комісію, яка і поставить крапку в суперечці. А перед тим – прописати і опублікувати всю процедуру розгляду скарг, а також апеляційних заяв від батьків, чиїх дітей звинуватять у зловживанні моральної і фізичної силою.

Слід зазначити, що подбали і про те, щоб у директорів не виникало бажання приховувати неприємності від правоохоронців. За спробу приховати випадки буллінг, керівника, власника, педагогічний колектив навчального закладу можуть оштрафувати на суму до 1700 грн.

Якщо проект закону отримає підтримку 226 депутатів в сесійній залі, його норми вступлять в силу на наступний день після публікації. А кабміну і профільним міністерствам (МВС і Міносвіти) в термін до 3-х місяців потрібно буде підготувати необхідну нормативку.