Смерчі і не тільки: залишок літа й осінь готують українцям муки
17.07.2018 13:15

Відчутні зміни прийдуть в кінці липня. Про це повідомила доктор фізико-математичних наук в області метеорології, професор, заслужений метеоролог України Вазіра Мартазінова.

За словами професора, Україна знаходиться в більш сприятливих метеоумовах, ніж інші країни. Ті катаклізми, які відбуваються в нашій країні, не є такими частими, як за кордоном. Останнє, що нас вразило, – це сильні зливові опади в кінці червня. Тоді в Києві за добу випало 68 мм. Починаючи з 1990 р зафіксований тільки один подібний випадок

«У цьому році дуже аномальними були березень, квітень і травень. Для України нерідко явищем стануть смерчі. При будь-якому перепаді температур – від тепла до холоду і навпаки обов’язково будуть створюватися штормові явища. Для південних регіонів це дуже характерно. Треба бути готовим до цього, тому що це кліматична дійсність буде зберігатися в наступні роки », – розповіла Мартазінова.

За словами метеоролога, зливові опади в більшій частині України слід очікувати до кінця місяця.

«У липні катастрофічних умов я не бачу за розрахунком моєї моделі довгострокового прогнозування. В середині місяця температура повинна підвищитися і буде сухіше. Опади протягом місяця будуть частіше в окремі дні, ніж в попередніх місяцях. На початку третьої декади в східних областях можливі зливи. На решті території слід очікувати опади ближче до кінця місяця, вони будуть пов’язані з похолоданням, але не сильним. В кінці липня буде зміна погодних умов», – зазначила Мартазінова.

Також професор підкреслила, що 40-градусної спеки цього літа не прогнозується, а максимум – 25-28 градусів, в окремі дні близько 30 градусів. Липень протримається в комфортних для населення погодних умовах. В окремі дні, однак, будуть зливові опади.

дождь

Характерно те, що температурний режим всередині кожного місяця нестійкий. У липні, в середині місяця, температура підвищиться до 28 градусів, місцями до 30. У серпні, починаючи з другої половини місяця, будуть відзначатися більш посушливі процеси.

«Вересень буде дуже сухим і нестійким, а жовтень – холодним, особливо з другої половини місяця. У другій половині жовтня можуть бути вже заморозки, це однозначно», – впевнена Мартазінова.