У черзі на націоналізацію. Економіст Кушнірук розповів, хто і чому має стати наступним
17.07.2018 12:22

Власники «Дніпроазоту» сьогодні мають можливість шантажувати державу. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Коментуючи ситуацію, пов’язану з припиненням роботи таких компаній, як "Carlsberg Ukraine", "Coca-Cola Ukraine" та "PepsiCo" в Україні, наш співрозмовник зазначає наступне: «Доки не буде вирішено питання постачань хлору, виробництвом якого займався «Дніпроазот», до того часу проблема існуватиме. Проблема є, і вона досить серйозна. Це якраз приклад ситуації, коли держава мала б серйозно займатися створенням такої моделі функціонування, де ми б не залежали від одного виробництва. Фактично на сьогоднішній момент власники «Дніпроазоту» мають можливість шантажувати державу тим, що вони зупинили виробництво, бо мають великі борги. Тут навіть могло б йтися про оголошення банкрутства та примусову націоналізацію підприємства».

«Враховуючи, що це технологічно небезпечне виробництво, є проблема перевезення потрібних речовин територією транзитної країни. Як правило, країни, через які транспортується, вони не в захваті і встановлюють дуже жорсткі вимоги щодо того, щоб таку продукцію можна було б завезти», - пояснює експерт.

Тому, констатує Кушнірук, на сьогодні розв'язання цієї проблеми дійсно полягає у процедурі оголошення банкрутства цього підприємства, примусовому рішенні щодо націоналізації та відновленні виробництва.

«Інакше загальні збитки від того, що підприємство не працює, будуть справді дуже суттєві. Багато зв'язане на тому, що підприємство зупиняється. Це стосується і водоканалів тощо», - додає наш співрозмовник.