Лисицький про заборону на держпідприємствах: Чи можна не заохочувати фахівців бізнес-структури?..
19.07.2018 13:13

Державна компанія є бізнес-структурою, і вона має отримувати певний прибуток. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив економічний експерт, президент Асоціації суднобудівників України «Укрсудпром» Віктор Лисицький.

Коментуючи інформацію про те, що Кабінет міністрів України заборонив виплату бонусів і винагород в державних компаніях, співрозмовник видання зазначає наступне: «Державна компанія - це фактично бізнес-структура, власником якої виступає держава. Тим не менш, вона є бізнес-структурою, тобто її головне завдання — надавати певні послуги або випускати певні товари і отримувати при цьому відповідний прибуток. Тобто це тривіальний бізнес-інтерес, якій об'єднує кілька мільярдів людей в світі».

«Як оцінювати результати роботи такої компанії? Припустимо, планували випуск продукції на якийсь обсяг і отримати прибуток в мільярд. Спрацювали гарно, і прибуток становить не мільярд, а 1 млрд 100 млн, а це є прямим результатом ефективної роботи фахівців цієї державної компанії. Так, бувають випадки, коли вони використали момент на ринку, а бувають і якісь новації, якісь нові технології, нові товари, пошук нових споживачів... Чи можна не заохочувати цих людей в тому, щоб кінцеві економічні результати були якомога вище? Не можна», - констатує експерт.

За словами Лисицького, якщо державна компанія отримує гарні результати у вигляді прибутку, то треба думати про забезпечення постійних джерел підтримки та зацікавленості співробітників у отриманні прибутків.

«Мені здається, що не треба поспішати із забороною виплати бонусів і премій», - додає аналітик.